Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Lieky sa na ľudoch majú testovať ľahšie
Zdielať na

Lieky sa na ľudoch majú testovať ľahšie

Európska komisia chce zjednodušiť zaužívaný systém testovania nových liekov a výskumu na ľuďoch, aby sa ich v každej krajine robilo oveľa viac. Nové pravidlá nebudú len odporúčaním ale predpisom. Vo svete je Slovensko známe ako krajina s najhoršími podmienkami pre takéto testovanie.

Len nedávno sme v televízii JOJ hovorili s pani Vierkou, ktorej diagnóza znie rakovina vaječníka. Aj ona bola jednou z tých, ktoré sa mali zúčastníť klinických štúdii, teda testovania nového účinného lieku, no nestalo sa tak.

Slovensko podmienky sprísnilo

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik totiž podmienky klinického testovania sprísnil natoľko, že dotyčná firma záujem o  výskum na slovenských pacientoch stratila. "Zadávateľ sa stiahol a klinickú štúdiu neotvoril," priblížila následky pani Viera.

EÚ hlása voľnejšie pravidlá

Otázne teda je, ako na navrhované zmeny Európskej komisie zareagujú už  v najbližších dňoch naše orgány. "Európska komisia je vážne znepokojená tým, že počet klinických štúdii klesol až o 25 percent. V tomto smere chce vyvinúť úsilie, aby sa zjednodušil systém klinických štúdií, aby farmaceutické firmy neodchádzali do iných krajín ako sú Brazília či Rusko, kde nemajú prekážky pri klinickom skúšaní," uviedol Andrej Králik zo zastúpenia EK na Slovensku.

Zadávatelia u nás majú napríklad oproti iným štátom povinnosti navyše. "Povinnosť ohlásiť zdravotnej poisťovni všetky udalosti týkajúce sa klinického skúšania, zaznamenanie nežiadúcej udalosti a sú povinné platiť všetky finančné náklady, ktoré vzniknú v  súvislosti s ochorením počas skúšania," povedala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Pernišová.

Počet štúdií v SR klesá

A slovko platiť má skutočne veľkú moc. V roku 2010 bol počet klinických štúdii na slovensku vyšší ako 150, o rok neskôr vyšší ako 160, v tomto roku je ale počet 62. "Za podstatný rozdiel medzi inými krajinami a Slovenskom vnímame fakt spočívajúci v povinnosti hradiť celú liečbu pacienta," vysvetlila zástupkyňa farmaceutickej firmy Lele Zemanová.

Oslovili sme aj ministerstvo zdravotníctva,  zatiaľ len v pripravovanej novele zákona o liekoch vraj túto tématiku neobíde.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články