Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci berú menej liekov. Dôvodom však nie je zdravie
Zdielať na

Slováci berú menej liekov. Dôvodom však nie je zdravie

Napriek tomu, že patríme medzi európske krajiny, kde sú lieky najlacnejšie, stále za ne platíme dosť. To ste si určite všimli v prípade, že nejaké beriete pravidelne. A dokazujú to aj najnovšie údaje Národného centra zdravotníckych informácií, podľa ktorých sme minulý rok spotrebovali viac ako 126-miliónov balení liekov.

Cez 1 000 000 000 eur - toľko sa na Slovensku zaplatilo celkovo za lieky. Väčšinu uhradili poisťovne, ako ste však zrejme sami spozorovali na svojej peňaženke, doplatky neklesli - práve naopak.

Menej za viac

Oproti roku 2010 sme takto my pacienti zaplatili až o 13 miliónov eur viac. Naopak, poisťovne ušetrili - ich úhrada v kategórii liekov na recept poklesla.

Celkovo sme si ale takýchto medikamentov vybrali menej ako rok predtým. Nemôže však za to lepší zdravotný stav Slovákov, ale skôr fakt, že niektoré liečivá po legislatívnych zmenách putovali do iných ako receptových kategórií.

Najčastejšie tlmíme bolesť

Najčastejšie nám lekári predpisovali lieky na žilové ochorenia, tlmenie bolesti a znižovanie teploty, na zníženie krvného tlaku a  tiež lieky na podporu činnosti srdca.

Pokiaľ ide o voľnopredajné lieky, tých sme kupovali menej. Predalo sa vyše 36 miliónov balení, za čo ľudia zaplatili takmer 120 miliónov eur. V rebríčku popularity viedli lieky na tlmenie bolesti, znižovanie teploty, na poruchy trávenia a lieky proti nádche.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články