Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Neplaťte lekárom, vyzýva Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdielať na

Neplaťte lekárom, vyzýva Všeobecná zdravotná poisťovňa

Všeobecná zdravotná poisťovňa vyzvala pacientov, aby od pondelka neplatili lekárom, ani v lekárňach plnú sumu za predpísané lieky. Poisťovňa tvrdí, že všetko uhradí a to dokonca aj nezmluvným lekárom.

Takéto sľuby sú zvrátené

Samotní lekári však tvrdia, že takýto sľub je zvrátený a poisťovňa nabáda na obchádzanie zákona. Lekárnikov a vyšetrovacie pracoviská preto vyzvali, aby postupovali podľa zákona. To by znamenalo, že by pýtali od pacientov peniaze.

VšZP ubezpečuje poistencov, že nemusia platiť za vyšetrenie, odbery, ani za vypísanie receptu, pretože zdravotná poisťovňa túto zdravotnú starostlivosť uhradí. "Takéto vyhlásenie považujeme za klamlivé a zavádzajúce, keďže v súlade s platnými právnymi predpismi je v prípade nezmluvného zdravotníckeho zariadenia dovolená iba úhrada neodkladnej zdravotnej starostlivosti," píšu lekári.

Môže sa to vypomstiť

Poisťovňa verejne prisľúbila lekárňam aj vyšetrovacím pracoviskám, ako sú napríklad laboratóriá či röntgenové ambulancie, že im až do odvolania uhradí všetky lieky a výkony, ktoré predpíšu nezmluvní lekári. Podľa lekárov, dôsledkom môže byť, že na základe absolútnej neplatnosti verejného prísľubu v budúcnosti lieky a laboratórne vyšetrenia neuhradí.

Lekári nie sú spokojní ani s tým, že v prípade potreby starostlivosť pacientom poskytnú aj nemocnice. "Lekári budú pri ošetrovaní pacientov i platbách striktne dodržiavať ustanovenia zákona. Vyzývame VšZP, aby sa prestala snažiť vzniknutú situáciu riešiť takýmito neštandardnými spôsobmi, ale aby si naopak začala plniť svoje povinnosti štandardnými postupmi - a to rokovaním o reálnych podmienkach, za ktorých by mohli byť čo najskôr podpísané zmluvy," uzavreli lekári.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články