Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Očkovanie po starom. Na zmätky doplácajú pacienti
Zdielať na

Očkovanie po starom. Na zmätky doplácajú pacienti

Spôsob očkovania sa zmení, Slovensko by sa malo vrátiť k starému systému, ktorý fungoval do konca minulého roka. Povedala to ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá chce novelizovať zákony o lieku a zmeniť systém nákupu vakcín.

Očkovanie viazne

Nemožnosť skladovať vakcíny a dlhé čakanie kým ich poisťovňa preplatí.  Na tieto zmätky doplácajú najmä pacienti, keďže v momentálnej situácii lekári očkovacie látky nenakupujú a očkovanie najmä starších detí viazne.

Jedna vakcína stojí približne 80 eur a lekári ich musia priamo uhrádzať a až potom žiadať o preplatenie u poisťovne. Povinnosť nakupovať očkovacie látky prikazuje lekárom zákon od decembra minulého roku.

Pôvodný bol lepší

Tento spôsob by sa mal zmeniť. Očkovanie by sa malo vrátiť k pôvodnému systému, ktorý bez problémov fungoval. Rodičia od lekára dostanú recept, vyzdvihnú si vakcínu v lekárni a lekár následne dieťa zaočkuje. Túto zmenu pripravuje ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o lieku a rokovanie sa očakáva v jeseni.

"Zmätky v teréne odmietla odborná i laická verejnosť,“ uviedla ministerka zdravotníctva. Situácia podľa Zvolenskej zašla tak ďaleko, že očkovanie predovšetkým starších detí sa odkladá. Problém nie je len v platbách od zdravotných poisťovní, ale aj v technickom vybavení ambulancií, ktoré by mali vakcíny skladovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články