Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pozor na pofidérne lieky! Chudnutie môže skončiť v nemocnici..
Zdielať na

Pozor na pofidérne lieky! Chudnutie môže skončiť v nemocnici..

Aj Vy patríte medzi tých, ktorým prekáža pár kilogramov navyše a najradšej by ste sa ich zbavili? Ak by ste však náhodou chceli tento problém riešiť tabletkami,dávajte si mimoriadny pozor! Aj na náš trh sa totiž dostali preparáty, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné! Hlavne ak ich kupujete cez internet.

Monika mala v 23-rokoch nadváhu 9 kilogramov nadváha. Chcela schudnúť. Podľa návodu z internetu by tri balenia po 25 eur mali stačiť. Každé ráno si dala pilulku a kilá išli dole. Po mesiaci ale prišiel problém. Nespavosť, zvracanie, nemocnica a infúzie.

WHO chce pofidérne lieky zastaviť

Svetová zdravotnícka organizácia chce podobným prípadom zabrániť. Upozorňuje na rôzne zaručené spaľovače tukov. Napríklad hrozí, že sa k nám dostane liek na chudnutie Adipex, ktorý nie je registrovaný. A tak sa predáva cez internet. "Spôsobuje závažné nežiaduce účinky, depresie a psychickú závislosť. Rôzne problémy so srdcom, vysoký tlak, infarkt, poškodenie obličiek, pečene," priblížila Silvia Plačková z Národného toxikologického centra.

Falošné lieky - veľký biznis

Podľa odhadov je 50 až 90 percent akýchkoľvek liekov ponúkaných na internete falošných. Ide o obrovský biznis. Ročne je to len v Európe viac ako desať miliárd eur.

Len počas minulého roku zachytili na bratislavskom letisku viac ako 130 tisíc kusov rôznych falošných tabletiek. Ich celkovú hodnotu odhadli až na 280 tisíc eur. Sú to lieky hlavne na podporu erekcie a na chudnutie. Rozoznať ale tie pravé spaľovače tukov od falošných je problémom aj pre skúsených farmaceutov. "Bežný laik je prakticky bez šance," povedal liekový analytik Peter Stanko.

Experimentovali aj herci

Aj vo svete je známych mnoho prípadov, kedy tabletky na chudnutie zabíjali. Napríklad toto je herec Bubba Smith, známy ako Hightower z policajnej akadémie. Tiež chcel schudnúť, ale tabletky ho napokon pripravili o život.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články