Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Daňové priznanie cez internet si nepodáte, chýbajú tlačivá
Zdielať na

Daňové priznanie cez internet si nepodáte, chýbajú tlačivá

Patríte k tým, ktorí nechávajú daňové priznanie na koniec marca, alebo ho vzorne vypĺňate už po Novom roku? Ak si však teraz chcete podať daňové priznanie elektronicky, asi vás nepotešíme. Elektronické daňové priznania si totiž ešte niekoľko týždňov určite nepodáte. Chýbajú totiž tlačivá.

Chýbajúce tlačivá sa môžu vypomstiť

Napriek tomu, že daňové úrady každoročne vyzývajú občanov, aby si splnili svoju povinnosť čím skôr, nie vždy to ide hladko. Upozornilo nás na to aj niekoľko našich divákov. "Zrušili nám možnosť podávať daňové priznania neskôr, ale tlačivá na elektronické podanie cez e-dane nie sú dostupné."

Vláda toto opatrenie schválila už v novembri, no na stránke Finančnej správy by ste sa márne snažili vyplniť daňové priznanie  k dani z príjmov za minulý rok. „Súčasný stav môže komplikovať situáciu daňovým subjektom a poradcom v tom, že sa jednak posunie termín na ich podávanie cez portál a tým sa zbehnú v jednom čase," myslí si daňový poradca Peter Hennel.

Dôvodom meškania bolo čakanie, kým daňové priznania nadobudnú účinnosť a vyjdú vo finančnom spravodajcovi. „My potrebujeme istý reakčný čas na zapracovanie na náš portál a dodávateľ tiež potrebuje čas, aby to otestoval, aby sa tam netvorili chyby," tvrdí hovorkyňa Finančnej správy Gabriela Dianová.

Tlačivo šetrí daňovníkom čas

Ide o formulár s využitím logických riadkových kontrol, ktorý daňovníkom zjednoduší život a ušetrí čas. Daňové priznania však môžete podávať aj po starom. Stačí si stiahnuť vzor formulára, alebo si ho vyzdvihnúť na príslušnom úrade.

Ak ste rozhodnutí čakať na elektronické daňové priznanie, nestrácajte trpezlivosť. Jeho uvedenie na internet totiž potrvá ešte niekoľko týždňov. Nevýhodou je, že aj keď vyplníte formulár správne a cez internet, dane budete musieť aj tak zaplatiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pekná žena za notebookom_muž za ňou_ilustračné

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články