Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lyžiarska sezóna odštartuje skôr. V Jasnej si sneh odložili
Zdielať na

Lyžiarska sezóna odštartuje skôr. V Jasnej si sneh odložili

JASNÁ / Hoci koniec horúceho leta je pomaly na konci, v Jasnej pod Chopkom stále kopec snehu. Aby milovníci bielych športov nemuseli na ten prvý čakať do jesene, v Liptove si ho po zime odložili. A zdá sa, že tento experiment sa osvedčil. Lyžiari si na odloženom snehu budú môcť už o tri mesiace opäť zajazdiť.

Viaceré lanovky síce ešte stále čakajú na prebudenie z letného spánku, pod Chopkom však už teraz naplno rozmýšľajú o novej zimnej sezóne. " Hoci sa to nezdá, s prípravou lyžiarskej sezóny začíname hneď po skončení tej predchádzajúcej," prezradila brand manažérka strediska Jasná Jana Kňavová. 
Až doteraz to bola klasika v garážach a pri revíziách lanoviek, do ktorej sa vždy v septembri zapája i verejnosť. "Sadíme stromčeky, upratujeme zjazdovky, odhadzujeme kamene zo zjazdoviek," opisovala práce manažérka. 

Snehová farma tu dosiaľ nebola. V slovenských podmienkach ide o unikát a zároveň test pred Svetovým pohárom, ktorý zavíta pod Chopok v marci 2021. Po ukončení sezóny pozhŕňali sneh na kopu, napustili vodou a zakryli ho plachtou s UV ochranou. "V polovici apríla sme tu uskladnili vyše 5 tisíc  kubíkov snehu. Leto bolo síce extrémne horúce, no aj tak počítame, že nám zostane 50-60 % toho snehu," pokračoval vedúci úpravy zjazdových tratí Michal Kupčo. Biela hora na Koliesku vŕta v hlave aj mnohým turistom. Čo sa skrýva pod plachtou ich však často zaskočí. "Som myslela, že sú pod tým schované rolby a podobne, no sneh by mi nikdy nenapadol," vyjadrila sa návštevníčka. 

Liptáci sa očividne nechali inšpirovať Rusmi, ktorí si pred olympiádou v Soči taktiež odložili trochu snehu z predchádzajúcej zimy. Okrem toho, že budú mať menej práce s podkladovou vrstvou, skladovať sneh je aj finančne výhodné. "Keď si predstavíme, že kubík výroby snehu stojí tri eurá, tak nám to usporí okolo 10 tisíc eur," dodal Kupčo. 

V lete si turisti môžu v Jasnej užiť niekoľko atrakcií. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články