Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európske mestá proti dieselom. Pridal sa už aj Brusel
Zdielať na

Európske mestá proti dieselom. Pridal sa už aj Brusel

BRATISLAVA / Autám s naftovými motormi už kdesi v diaľke zvoní umieračik. Naznačujú to kroky a rozhodnutia veľkých európskych miest, ktoré robia všetko preto, aby dymiace diesle vyhnali.

Najnovšie to chystajú v Bruseli. V podstate celé mesto vyhlásili za takzvanú nízkoemisnú zónu a dieselové autá budú mať problém. Najprv sa to bude týkať tých najstarších, ktoré zodpovedajú emisnej triede Euro 1. Postupne sa však bude pritvrdzovať a v roku 2025 sa do Bruselu dostanú len autá s najmodernejšou emisnou triedou 6.

A platí to pre všetkých bez výnimky - domácich aj zahraničných motoristov. Ako povedal dopravný konzultant Maroš Palesch, ktorý so svojím mikrobusom jazdí po celej Európe, budú to sledovať kamerami, ktoré sú schopné rozoznať evidenčné čísla.

"Brusel aj Antverpy zaviedli registráciu vozidiel. Je to na internete. Do konca septembra. Ak nebudete zaregistrovaní, pokuta 350 eur," hovorí Palesch. Brusel navyše toto leto zaviedol ešte jednu zaujímavú novinku. Ak bude ovzdušie v meste príliš znečistené, všetky druhy mestskej dopravy budú zadarmo.

Nízkoemisné zóny v európskych mestách pritom rastú ako huby po daždi. Majú ich už v 14 krajinách. "Nízkoemisné zóny sa používajú už dlhšie. Zadefinujú, že do určitých častí mesta môžu ísť len autá s istou emisnou triedou alebo väčšou," informuje dopravný analytik Jozef Drahovský. Asi najďalej je v tomto smere Nemecko.

Na tejto mapke z tamojšieho ministerstva životného prostredia vidíte, v ktorých tamojších mestách už majú nízkoemisné zóny.

Umwelt Bundesamt

Vjazd do nich je označený značkou. Treba si na to dávať pozor, pretože inak vám nemilosrdne naparia pokutu a vyženú vás odtiaľ von. A navyše - na vjazd do takýchto zón potrebujete špeciálnu nálepku. Tie nálepky ľahko získate aj u nás na Slovensku. Dajú vám ich na stanici technickej kontroly na základe technického preukazu vášho auta. Podvádzať sa neoplatí, hrozia za to mastné pokuty. Podobné nálepky majú aj susední Rakúšania, ale sú povinné len pre nákladné autá, osobné zatiaľ neriešia.

Takéto nízkoemisné zóny majú aj v Kodani, Paríži, Ríme, Madride, Londýne a desiatkach ďalších európskych miest. Ak sa teda chystáte za hranice na aute s dieselovým motorom, je dobré si to zistiť. Všetko nájdete na internete. U nás je situácia zatiaľ taká nemastná-neslaná. Zákon, ktorý umožňuje zriaďovanie nízkoemisných zón v mestách platí od minulého roka, no v Bratislave, či Košiciach sa o tom len debatuje. Zatiaľ je to teda len čisto hypotetická možnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy