Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Návrh zrušiť striedanie letného a zimného času schvália eurokomisári ešte v piatok, uviedol Juncker
Zdielať na

Návrh zrušiť striedanie letného a zimného času schvália eurokomisári ešte v piatok, uviedol Juncker

BERLÍN / Európska komisia ešte v piatok schváli návrh na zrušenie každoročného pravidelného prechodu na letný čas, avizoval v nemeckej verejnoprávnej televízii predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Prianie zrušiť striedanie času podľa neho vyjadrili občania Európskej únie v nedávnej verejnej konzultácii.

Na to, aby bol zavedený jednotný celoročný čas musí s návrhom komisie súhlasiť aj Európsky parlament a jednotlivé členské štáty Európskej únie. "Ľudia to chcú, my to urobíme," povedal Juncker v rozhovore pre ZDF. 

Predseda Európskej komisie reagoval na verejnú konzultáciu, v ktorej sa väčšina zo 4,6 milióna občanov Európskej únie, ktorí sa do nej zapojili, vyslovili za zrušenie striedania času. Najväčší záujem o anketu podľa doterajších výsledkov prejavili Nemci. Verejnej konzultácie sa zúčastnili tri milióny ich obyvateľov. Pre zrušenie prechodu na letný čas sa vyslovilo 84 percent respondentov. 

Vo februári tohto roku požiadal Európsky parlament Európsku komisiu, aby vyhodnotila prínosy a riziká striedania letného a zimného času, prípadne, aby navrhla ukončenie tejto praxe, ktorá má celý rad odporcov. Postup europarlamentu bol reakciou na občiansku iniciatívu a petíciu, ktoré sa už niekoľko rokov odvolávajú na nepriaznivý vplyv striedania letného a zimného času na zdravie ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy