Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vysoký krvný tlak ma stále viac ľudí. Štát proti hypertenzii nebojuje
Zdielať na

Vysoký krvný tlak ma stále viac ľudí. Štát proti hypertenzii nebojuje

BRATISLAVA / Hovoríme mu civilizačné ochorenie, ale aj tichý zabijak. Vysoký krvný tlak trápi stále vyšší počet ľudí. Lekári tvrdia, že v tomto smere je to s nami čím ďalej, tým horšie a ani štát v tomto smere veľmi nepomáha. Skôr naopak.

Dve tretiny Slovákov trpia zvýšeným krvným tlakom a keďže je to choroba, ktorá nebolí, tak to mnohí ani neriešia.

Z každej strany počúvame, aké škodlivé je fajčenie, sedavý spôsob života či obezita. Napriek tomu na svete je iba jediná krajina, ktorej sa nárast obéznych ľudí podarilo zastaviť.

"Je ňou Holandsko, ktoré poznáme ako krajinu bicyklov. A súvisí to nielen s ich pohybovou aktivitou, ale skutočne aj vláda tam rieši veľmi veľa problémov, ktoré súvisia s našim životným štýlom," informuje doktorka Barbora Ukropcová. 

Naša vláda má podľa lekárov v tomto veľké rezervy. Podľa nich dokonca nezdravý životný štýl života aj nepriamo podporuje.

"Pacienti, ktorí majú vysoký krvný tlak, by nemali mať nočné služby. My vidíme v našej spoločnosti, že sa zvýšili príplatky za nočnú službu. Z hľadiska kardiovaskulárneho je to naprosto niečo nevhodné. Bolo by práve dobré, keby sa obmedzovala nočná práca," vysvetľuje predseda slovenskej ligy proti hypertenzii Štefan Farský. 

Samotná hypertenzia sa netýka len hodnôt krvného tlaku, ale všetkého, čo pôsobí na cievnu stenu. Napríklad cholesterol. A práve ten zvyšujú potraviny, na ktoré je schválené nižšie DPH.

"Ak chceme, aby ľudia viac jedli tie jedlá, ktoré majú preukázateľný priaznivý systém na cievny systém, určite by to nemalo byť mäso, mlieko a vajcia, ako to máme teraz. Ale zelenina, ovocie, strukoviny, ryby, orechy," pokračuje Farský. S vysokým krvným tlakom vám o 15 percent hrozí vyššia šanca na srdcovo-cievnu poruchu a o 30 percent na mozgovo cievnu. Ideálne je začať hneď, takže do koša s cigaretami, pohyb aspoň 3 x do týždňa, zdravá strava a pravidelné vyšetrenia.

Pred nedávnom museli všetky lekárne v EÚ stiahnuť z predaja lieky na tlak:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy