Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vyššie dane aj odvody. Ako sa zmenili mzdy?
Zdielať na

Vyššie dane aj odvody. Ako sa zmenili mzdy?

Už niekoľko dní je v platnosti nový daňový a odvodový zákon. Zmeny ukrojili z výplaty viac peňazí nielen podnikateľom, ale aj niektorým zamestnancom či dohodárom. Teraz sa pozrite o koľko a komu príde na účet menej peňazí než vlani.

Vyššia daň pre bohatých

Ak pracujete na trvalý pracovný pomer, zaujímavé je pre vás číslo 2866,81 eura. Je to hranica, ktorá rozhoduje o tom, či zaplatíte daň z príjmu rovnakú ako vlani, alebo to bude viac.

"Každý zamestnanec s trvalým pracovným pomerom, ktorý zarobil v roku 2012 a zarába rovnako aj v roku 2013 do tejto hranice, jeho mzda sa nemení, pretože nedošlo k zmene do fondov a stále ich príjem je zdaňovaný 19-timi percentami," uviedla účtovníčka Lucia Gašpieriková.

Týka sa to teda väčšiny pracujúcich ľudí. Od upratovačiek, manažérov až po šéfkuchárov. Ich čistý príjem ostáva rovnaký ako vlani. "Kto zarobí viac, ako je hranica 2866,81 eur, má príjem nad túto meritórne stanovenú hranicu v zákone zdaňovaný 25 percentami," priblížila. Plat výkonného riaditeľa bude nižší o viac ako 64 eur. Generálny riaditeľ zasa príde o 170 eur.

Odvody už aj z dohôd

Špeciálnou kapitolou sú takzvaní dohodári. Ich sadzba dane ostala rovnaká ako vlani - teda 19 percent. Odvody však už platia vyššie. Ak si napríklad privyrábate každý mesiac po 500 eur, teraz vám na účet príde o 54 eur menej ako vlani.

"Odvodmi sú zaťažení jednak dohodári a jednak zamestávatelia. U dohodároch hovoríme o 13,4 percenta a u zamestnávateľoch dokonca o 35,2 percenta," povedala Gašpieriková.

Diera v štátnej kase

Spolu s vyššou daňou aj pre podnikateľov by všetky tieto zmeny mali v tomto roku priniesť do štátnej kasy v tomto roku takmer 377 miliónov EUR. "Vládne opatrenia sťažia firmám podnikanie, v čoho dôsledku bude na Slovensku menej práce," myslí si analytik Ján Dinga.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy