Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Na materskej zabudnite na prácu. Vôbec sa to neoplatí
Zdielať na

Na materskej zabudnite na prácu. Vôbec sa to neoplatí

Ak ste mamičkou na materskej, doma vás to už nebaví a uvažujete nad prácou, radšej si to premyslite. Najmä ak chcete pracovať na dohodu. Od nového roka totiž pribudne dohodárom povinnosť platiť odvody. V konečnom dôsledku tak môžete viac stratiť, ako získať.

Prácou si len poškodíte

Ak si žena po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky nenájde ihneď prácu - bude dostávať podstatne nižšiu podporu v nezamestnanosti ako keby bola sedela doma a nerobila vôbec nič.

Prípadne ak porodí ďalšie dieťa, dostane naň už nižšiu materskú. Prečo? Lebo si svojou prácou paradoxne zníži svoj osobný mzdový bod.

Ostaňte radšej doma

Vysvetlenie je jednoduché. Každý Slovák má v Sociálnej poisťovni takzvaný osobný mzdový bod - jeho výška sa určuje na základe výšky prijímu. V prípade, že mala žena pred materskou plat 800 eur, jej osobný mzdový bod je logicky vyšší, ako keď bude na dohodu počas materskej dostávať 200 eur.

Materské centrá v ohrození

Nový zákon výrazne ovplyvní aj činnosť materských centier, ktorých je Slovensku viac ako sto. Tie totiž zamestnávajú množstvo žien na materskej a vyplácajú im odmeny na dohodu. Existencia týchto centier môže byť v dôsledku noviniek v zákone ohrozená.

Téme sa venuje Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články