Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pozor na nedoplatky! Pani Juditu pre pár eur rieši exekútor
Zdielať na

Pozor na nedoplatky! Pani Juditu pre pár eur rieši exekútor

Nový rok prináša ďalšie kolo povinných poplatkov v rámci miestnych samospráv. Treba zaplatiť za zber a odvoz komunálneho odpadu, daň za psa či nehnuteľnosť. Treba totiž mať na pamäti, že aj z nezaplatenej nepatrnej sumy môže po exekúcii vzniknúť poriadna dlžoba.

Exekútor za nezaplatené smeti

"Ráno o ôsmej mi zazvonil exekútor a povedal mi, že máte z roku 2006 nezaplatené smeti a vás dali na exekúciu," spomína pani Judita Korimová, ktorá dostala exekúciu za 15 eur.

Dôchodkyňa bola presvedčená, že ide o omyl. Pre istotu však zašla na mestský úrad, kde sa dozvedela, že pred 6 rokmi jej skutočne, zrejme len nedopatrením, v úvodzovkách povedané ušla jediná splátka – v prepočte 15 eur. "Hovorím, prosím vás, tak vyplatila som to, zastavte mi tú exekúciu, z čoho budem 140 euro platiť exekučné trovy," povedala pani Judita.

"Exekútor začína konať a uplatní svoje výdavky, keď zastavíme, tak tie výdavky uplatní voči mestu," namieta však vedúci ekonomického odboru MsÚ Komárno Eugen Nagy.

Mesto ľudí vyzve iba raz

Pani Judita tvrdí, že poplatok by určite zaplatila, a stalo sa nedorozumenie, ktoré by bolo vyriešilo upozornenie zo strany mesta.  "Ona nezaplatila poplatok, keď bola vyzvaná písomne 17. augusta 2006, aby poplatok zaplatila. Sú to náklady na poštovné, sú to náklady na zamestnancov, a za tretie, nie sme povinní niekoho desaťkrát vyzývať," oponuje Nagy. Je úplne jedno, aká je dlžná suma.

Veľkí dlžníci sú zverejnení na webovej stránke mesta. Tí menší si stav svojich pohľadávok musia skontrolovať osobne. "K dnešnému dňu máme podaných viac ako 3 tisíc exekúcií, máme pohľadávku za nezaplatený poplatok vo výške 120 až 150 tisíc eur," poukázal Nagy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články