Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dopravný podnik od Tomáša (21) vymáha po 11-tich rokoch pokutu
Zdielať na

Dopravný podnik od Tomáša (21) vymáha po 11-tich rokoch pokutu

Deti v našom právnom poriadku môžu byť za priestupok potrestané tak, ako keby boli dospelé. Dokazuje to prípad mladíka, ktorý ako 10-ročný cestoval s matkou načierno v MHD. Keby spáchal trestný čin, súd by prižmúril oči a vzal by vek do úvahy.

Rovnaká pokuta či exekúcia

"10-ročné dieťa nie je trestne zodpovedné a nemôže sa stať trestne zodpovedné za neštiknutie lístka v MHD neskôr," informoval JUDr. Radovan Blažek PhD. z Právnicekj fakulty UK. Čiže súd nemôže počkať až sa páchateľ stane dospelým, a potom ho potrestať za to, čo spáchal ako dieťa."Vy nemôžete byť spätne trestne zodpovední," dodáva Blažek.

Pokiaľ však urobíte priestupok, čiže spoločensky menej závažný čin, toto neplatí. "V občianskom práve neexistuje poľahčujúca okolnosť, alebo nejaké zmiernenie následkov týkajúcich sa konania maloletých," tvrdí advokát Peter Ďurček. Znamená to, že trest je rovnaký pre dieťa i pre dospelého. Rovnaká pokuta, ba dokonca aj exekúcia.

Vymáha pokutu po 11 rokoch

Vyhnúť sa tomu môže len vtedy, ak ešte nie je rozumovo a vôľovo vyspelé. "Aby dokázalo posúdiť následky svojho konania," dodáva advokát. Vtedy následky nesie rodič ako jeho zákonný zástupca. Toto bol zrejme prípad Tomáša z Bratislavy. "Že ma revízor chytil údajne ako v sprievode matky. V tom čase som mal 10 rokov," hovorí Tomáš.

Dopravný podnik od neho vymáha pokutu až teraz po 11 rokoch. "Je to dosť absurdné, aby teraz odo mňa vymáhali peniaze," tvrdí. Súd neskúmal, či Tomáš bol v tom čase za jazdu na čierno zodpovedný, keďže išiel s matkou. Platobný rozkaz vydal na Tomáša. Tomáš mal smolu v tom, že kým nebol dospelý, rozhodovali o ňom druhí. No tí to zbabrali, ale dôsledky nesie jedine on sám.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články