Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bez bolesti je svet ružovejší
Zdielať na

Bez bolesti je svet ružovejší

Zdroj: inzercia

BRATISLAVA / Už Vás zase bolí hlava? A Váš partner nechce veriť, že Vás hlava bolí tak často? Argumentujte vedeckými faktami! <!-- (c) 2000-2013 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: Ibalgin, placement: /PR/noviny.sk CAMP.START-CAMP.END, creative: PR-noviny --> <script language="javascript1.2" type="text/javascript"> //<![CDATA[ _gde_ykgqbpsink = new Image(1,1); _gde_ykgqbpsink.src='http://sk.hit.gemius.pl/_'+(new Date()).getTime()+'/redot.gif?id=.A6bGTRlbGC4cA0RuJLW9ZbBnDRUw9iRfpNd1vKX9b7.a7/fastid=hnqtotpdmtztegjnqfdqifkconlt/stparam=ykgqbpsink'; //]]> </script>

Mozog vyplavuje endorfíny

Vedci už dnes vedia, že mozog mužov a žien pracuje rozdielne. Rovnako aj vnímanie a interpretácia bolesti je medzi pohlaviami rozdielna. Existujú pre to dôkazy tak experimentálne, ako aj klinické. Väčšina štúdií ukazuje, že prah bolesti je u žien nižší ako u mužov a ženy tak vnímajú bolesť viac. Tiež určité typy bolestí sú u žien častejšie – napríklad práve migrény. Ďalším parametrom potom ale môže byť aj schopnosť bolesť zvládať. Literatúra uvádza, že bolesťami pohybového aparátu trpia častejšie ženy, ale naopak, muži sú kvôli tejto bolesti častejšie práceneschopní.1

Pri strese mozog vyplavuje na prekonanie akútnej bolesti endorfíny a iné podobné látky, ktoré sú schopné bolesť aj dočasne potlačiť. V momente, keď sa vyčerpajú, prah bolesti a hranice tolerovanej bolesti sa znížia. Toto sa stáva u chronickej bolesti, keď sa bolesť už zabýva natrvalo.2

Aj keď je v dnešnej dobe už k dispozícii celá rada účinných liekov proti bolesti, snažíme sa často bolesť prekonať sami bez ich pomoci. Pritom napríklad pri nečakanej bolesti hlavy, bolestiach zubov alebo bolestiach chrbta Vám môžu osvedčené analgetiká pomôcť. Slováci sa spoliehajú väčšinou na tradičný ružový IBALGIN®, prípadne na PARALEN®.

Chrbát trápi dve tretiny ľudí

Silné bolesti hlavy a migrény patria k často sa opakujúcim bolestiam3, kde sa každá minúta bez bolesti počíta. Aj keď ružový IBALGIN® 400 väčšine z nás začne zaberať už za 30 minút, existuje možnosť, ako sa s bolesťou vyrovnať ešte skôr. IBALGIN® FAST obsahuje formu ibuprofen lyzinátu, ktorý sa významne rýchlejšie vstrebáva do krvného obehu, a tak sa dostáva k zdroju bolesti rýchlejšie než bežný ibuprofén. Záleží teda len na Vás, pre akú formu sa rozhodnete, nakoľko Vás bolesť obmedzuje a ako rýchlo sa jej chcete zbaviť.

Medzi najčastejšie vyskytujúce sa bolesti patria bolesti chrbta, ktoré trápia takmer 70 % dospelej populácie. Trend stáleho rastu počtu ochorení s bolesťou chrbta sa objavuje v mnohých vyspelých krajinách od 50. rokov 20. storočia. Na vine je pravdepodobne vo veľkej časti prípadov nedostatok pohybu a sedavý životní štýl. Primeraná pohybová aktivita a prevencia nadváhy môžu pomôcť týmto bolestiam predchádzať.1

Keď pomôže gél

Pokiaľ Vás však bolesti chrbta občas prepadnú a chcete si od nich uľaviť – liečivé prípravky rady IBALGIN® patria k osvedčeným pomocníkom. Pri silných bolestiach kĺbov, svalov alebo chrbta môžete účinok tabliet IBALGIN® 400 podporiť nanesením gélu alebo krému s obsahom ibuprofénu na postihnuté miesto (napr. IBALGIN® gel alebo IBALGIN® krém). Ide o efektívnu kombináciu, pri ktorej navyše používate rovnakú účinnú látku v dvoch formách – v tabletách i vo forme krému alebo gélu.

Pri športových úrazoch alebo aj bežných pádoch (napríklad na vlhkej dlažbe v kúpeľni alebo na schodoch) sa k bolesti a opuchu pridávajú aj modriny. Práve pre tieto prípady sa hodí IBALGIN® DUO EFFECT krém. Názov lieku napovedá, že obsahuje kombináciu dvoch účinných látok – ibuprofénu a heparinoidu. Ibuprofén pôsobí priamo v mieste bolesti, kde zmierňuje zápal aj prípadné opuchy a predovšetkým uľaví od bolesti. Heparinoid bráni tvorbe krvných zrazenín a urýchľuje vstrebávanie modrín. Liečivý prípravok je bez parfumácie. Pre rýchlejšie vstrebanie liečivých látok môžete tiež použiť nepriedušný obväz. Lekár Vám môže IBALGIN® DUO EFFECT krém odporučiť tiež na liečbu niektorých zápalových reumatických ochorení, ako je postihnutie kĺbového puzdra, šliach a svalových úponov (napr. tenisový lakeť).

IBALGIN®, rovnako ako ostatné analgetiká, by sa nemal bez konzultácie s lekárom používať dlhodobo – v prípade tabliet maximálne 7 dní, v prípade gélu alebo krému maximálne 14 dní. Pred použitím IBALGINu čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov. Uvádza vzájomné pôsobenie IBALGINu s inými liečivými prípravkami a upozorní Vás na choroby či stavy, pri ktorých nie je možné IBALGIN® užívať. Nájdete v nej tiež vymenované prípadné nežiaduce účinky.

Dnes už záleží len na Vašom rozhodnutí, či bolesť pretrpíte alebo použijete účinné analgetiká, ktoré Vám pomôžu v boji s bolesťou.

Pri spracovaní článku boli použité nasledujúce publikácie:

1)       Rokyta R. a kolektiv, Bolest a jak s ní zacházet, Grada, 2009

2)       Opavský J., Bolest v ambulantní praxi, Maxdorf, 2011

a ďalej spotrebiteľské prieskumy spoločnosti Sanofi.

IBALGIN® 400 je liek na vnútorné použitie. Obsahuje ibuprofen. Pred použitím čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov.

IBALGIN® FAST je liek na vnútorné použitie. Obsahuje ibuprofen-lyzinát. Pred použitím čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov.

IBALGIN® GEL je liek na vnútorné použitie. Obsahuje ibuprofen. Pred použitím čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov.

IBALGIN® KRÉM je liek na vnútorné použitie. Obsahuje ibuprofen. Pred použitím čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov.

IBALGIN® DUO EFFECT je liek na vnútorné použitie. Pred použitím čítajte pozorne písomnú informáciu pre používateľov.

SK.IBA.12.03.15

Referencie:

1) Rokyta R et al. Bolest a jak s ní zacházet, Grada, 2009

2) Opavský J. Bolest v ambulantní praxi, Maxdorf, 2011

3) Spotrebiteľský prieskum spoločnosti SANOFI 01/2011

inzercia