Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženu (23) donútili k potratu v 7. mesiaci tehotenstva!
Zdielať na

Ženu (23) donútili k potratu v 7. mesiaci tehotenstva!

Politika jedného dieťaťa naberá na brutalite. Keďže žena čakala druhé, teda nepovolené dieťa a nemala peniaze na zaplatenie vysokej pokuty, úrady rozhodli. Proti vlastnej vôli ju zaviezli do nemocnice, pichli jej injekciu a dieťatko sa za dva dni narodilo mŕtve. Teraz vraj preto padajú hlavy...

Úrad sa matke ospravedlnil

Údajne začali padať hlavy! Úrad pre plánované rodičovstvo sa 23-ročnej Feng ospravedlnil a troch zodpovedných úradníkov vraj vyhodil. Z trestného činu sa budú zodpovedať aj pred súdom. Aspoň tak hlási Čína...

Politika jedného dieťaťa

Takzvanú politiku jedného dieťaťa uplatňuje Čína už 30 rokov. Počet kritikov ale v poslednej dobe rastie, podľa nich sa totiž využíva najmä na odôvodňovanie páchania násilia na ženách. Najnovšie obletel svet prípad práve tejto matky Feng Ťia-mej zo severnej čínskej provincie.

Ženu odvliekli a pichli jej injekciu

Podľa vlastných slov si nemohla dovoliť zaplatiť pokutu 40 tisíc juanov (okolo 5 000 eur) za pôrod druhého dieťatka. S manželom totiž mala už 6-ročnú dcérku. Miestne úrady pre plánované rodičovstvo rozhodol, že dieťa preto musí byť odobraté. "2. júna jej dali injekciu a dieťa sa narodilo mŕtve 4. júna o tretej ráno. Tú injekciu dali dieťatku priamo do hlavy," povedal nešťastný manžel. "Nesúhlasila s tým... Chytili ju za ruku a prinútili ju podpísať."

Nemenovaný miestny úradník ale poprel, že by žena bola k potratu donútená. Centrálne čínske úrady oznámili, že sa začalo vyšetrovanie tohto prípadu.

Existujú len malé výnimky

Čína, ktorá má v súčasnosti 1,34 miliard obyvateľov, kontroluje pôrodnosť často surovými metódami, vrátane nútených potratov. Podľa oficiálnej štatistiky vraj vyvrcholil počet nútených potratov v roku 1983 na 14,37 miliónov! Podľa čínskeho prezidenta však táto politika musí platiť naďalej vzhľadom na obmedzené prostriedky vlády na sociálne služby a k nedostatku prírodných zdrojov.

Aj napriek tomu existujú výnimky, kedy je druhé dieťa povolené. Napríklad pre rodiny z etnických menšín alebo rodiny žijúce v dedinských oblastiach, ktorým sa ako prvé dieťa narodilo dievčatko. Druhé dieťa môžu mať aj rodiny, v ktorých otec a matka sú jedináčikovia.

Jedným z najvýznamnejších bojovníkov proti núteným potratom v Číne je slepý aktivista a disident Čchen Kuang-čcheng, ktorý pritiahol pozornosť svetovej verejnosti, keď utiekol z domáceho väzenia na americkú ambasádu...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy