Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové predpisovanie liekov. Viac povinností pre lekárnikov
Zdielať na

Nové predpisovanie liekov. Viac povinností pre lekárnikov

Lekári už niekoľko dní predpisujú lieky po novom. Od 1. decembra totiž musia na recept napísať názov účinnej látky a nie len konkrétny názov lieku. Novinka má ušetriť peniaze z pacientovho vrecka. Ministerstvo zdravotníctva si sľubuje úsporu okolo 48 miliónov eur.

Nové predpisovanie liekov prinesie zmenu najmä do lekární. Lekárnici sa totiž budú musieť pacientovi venovať viac.

Keďže lekár môže napísať na recept iba liečivú látku, lekárnik bude musieť pacientovi vysvetliť, aké konkrétne lieky by mu mohol vydať. Mal by mu tiež ozrejmiť hlavné rozdiely medzi nimi a samozrejme, porovnať ich cenu. "Lekárnik by mal pacientovi ponúknuť vždy tej najlacnejší variant," hovorí Michaela Cesnaková z Ministerstva zdravotníctva SR.

Na novom recepte nájdete názov liečivej látky, presné dávkovanie a dole v zátvorke uvidíte názov doporučovaného lieku. Vy sami sa však môžete rozhodnúť, či dáte na radu lekára, alebo sa rozhodnete podľa ceny. Účinok lieku by mal byť v oboch prípadoch rovnaký.

Obavy, že lekárnici nebudú lacné lieky objednávať, sú vraj neopodstatnené. Michaela Cesnaková z Ministerstva zdravotníctva SR: "Lekárnik musí predávať aj najlacnejšie lieky - je to v zákone."

Nové predpisovanie liekov má podľa Ministerstva zdravotníctva hneď dve výhody. Okrem toho, že pacient ušetrí, má výhodu aj lekár. Nebude si totiž musieť pamätať také množstvo názvov, ako doteraz.

SITA

Súvisiace články