Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zlá správa pre pacientov. Z vlastného si hradíme tieto lieky...
Zdielať na

Zlá správa pre pacientov. Z vlastného si hradíme tieto lieky...

Za viaceré lieky, ktoré doteraz v plnej výške hradili poisťovne, už budeme doplácať. Ministerstvo zdravotníctva totiž rozšírilo zoznam farmaceutík, ktoré poisťovne viac nebudú hradiť. Ide najmä o lieky na srdce a to znamená, že viac zaplatia najmä dôchodcovia.

Teda viac ako 80 percent z ceny pôjde z nášho vrecka. Ak bude táto vyhláška schválená, realitou sa vyššie ceny liekov stanú už od decembra. "Ide najmä o lieky používané pri kardiologických a cievnych ochoreniach, ktoré postihujú najmä ľudí v dôchodkovom veku a pacientov s ťažkým zdravotným postihnutím. Tento krok na nich bude mať katastrofálny ekonomický dopad," informoval farmakológ Juraj Sýkora. Táto vyhláška nebola podľa neho pripravovaná v spolupráci s odborníkmi.

Poistenci budú musieť načrieť hlbšie do vrecka

Na nezrovnalosti a možné nepriaznivé dôsledky upozorňujú aj odborné lekárske spoločnosti, ministerstvo práce či Štátny ústav na kontrolu liečív. Z 97 dotknutých liekov sa tak výška doplatku poistenca môže vyšplhať nad 20 percent z konečnej ceny lieku pri 80, pričom až 33 z nich bude mať doplatok 60-80 percent a pri 19 si dokonca budú musieť dopatiť viac ako 80 percent z ceny...

Tu je zoznam liekov aj so zvýšenými doplatkami:

TV JOJ

TV JOJ

TV JOJ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy