Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mamička bez materského mlieka? Možnosťou sú aj banky
Zdielať na

Mamička bez materského mlieka? Možnosťou sú aj banky

Najlepšou výživou dieťatka je materské mlieko. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča dieťa do 6. mesiaca výlučne dojčiť. Pre 98 percent žien to nie je vážnejší problém a ide o to, či to mamičky chcú. Dve percentá žien sú na tom horšie - majú síce k dispozícii umelé mliečka, ale každá vie, že nie je také dokonalé ako materské. Riešením je banka materského mlieka - a to je aj téma dnešného rozhovoru, ktorý bude viesť Ivan Janda.

Pozvanie do štúdia 12-tok prijala vedúca Banky ženského materského mlieka detskej kliniky DFNsP v Bratislave Katarína Vicianová a porozprávala nám nielen o výhodách materského mlieka, ale aj kto býva darcom, kto materské mlieko a ako dostáva aj ako vôbec môžu byť mamičky darkyne odmeňované.

Tisíckrát lepšie ako umelé mlieko

Je všeobecne známe, že materské mlieko je najlepšie, veľakrát život zachraňuje a má význam obrovských rozmerov. Obsahuje totiž živiny potrebné pre vývoj dieťaťa a vlastne všetko, čo dieťa minimálne prvých šesť mesiacov k svojmu životu potrebuje.

Na Slovensku sa nachádza šesť takýchto bánk materského mliečka, ktoré sa odoberá od žien darkýň. Bohužiaľ, stále existuje veľa opustených detí, ale aj operovaných, chorých či nezrelých. Dokonca aj po spracovaní a pasterizovaní v nemocnici má ešte stále oveľa lepšie hodnoty živín ako mlieko umelé.

Za liter "záchrany" 6,54 eura

No rok od roka počet darkýň klesá. "Za posledné dva roky sa nám podarilo vyzbierať asi okolo 2000 litrov mlieka za rok, tento rok do októbra to bolo len 1600 litrov," hovorí Vicianová. Pritom každá mamička nemusí z domu spraviť ani krok, sanitka príde priamo k nej domov a za každý liter dostane 6,54 eura. "Nie je to odmena za liter, ale skôr príspevok na stravu, tak to nazývame," dopĺňa Vicianová.

Materské mliečko aj na predpis

Podmienkou je absolvovať isté vyšetrenia ako výtery z nosa, hrdla a konečníka a raz za tri mesiace odber krvi. Mamičky nesmú brať antikoncepciu či iné lieky. A vedeli ste, že materské mlieko môžete dostať aj na predpis? Viac už porozpráva pediatrička Vicianová vo VIDEU!

ISIFA

Súvisiace články