Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európa nás tlačí: Zlepšite život slobodných matiek!
Zdielať na

Európa nás tlačí: Zlepšite život slobodných matiek!

Osamelé matky sa vraj budú mať lepšie. Európsky parlament prijal uznesenie, na základe ktorého, by mali členské štáty únie schváliť viaceré opatrenia zvýhodňujúce tieto ženy. Ide o závažný problém, aj preto, že počet slobodných mamičiek sa každoročne zvyšuje.

Aj keď moderným sa to nazvať nedá, faktom je, že za posledných desať rokov sa počet slobodných matiek na Slovensku  až štvornásobne zvýšil. Je ale otázne, či odporúčanie Európskej komisie vôbec prijmeme.

"Európsky parlament navrhuje zriadenie rodinných centier, kde by slobodné matky mali provizórne ubytovanie a rôzne druhy poradenstva. Tiež aby boli daňovo zvýhodnené podniky, ktoré zamestnávajú slobodné matky a finančné stimuly pre podniky, ktoré zamestnávajú slobodné matky. Zároveň nabáda jednotlivé štáty, aby uľahčili prístup k získavaniu bytov uprednosťnovaním v poradovníku," vysvetľuje Robert Hajšel z Informačnej kancelárie EP.

To sa však na Slovensku nemusí podariť presadiť. "Minister už nemá mandát na to, aby urobil zmeny pre slobodné matky," vysvetľuje Daniela Šulcová, hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí. Podľa sociológov je to ale jednoznačne výzva pre novú vládu.

A to aj preto, že doterajšie výhody slobodných matiek u nás spočítate na prstoch jednej ruky. "Podľa Zákonníka práce má  osamelá matka nárok na dlhšiu materskú dovolenku o tri týždne naviac a zamestnávateľ nemôže dať výpoveď osamelej matke, ak vek dieťata je nižší ako tri roky," dodala Šulcová.

ISIFA

Súvisiace články