Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ministri dostanú vyše 800, lekárovi núkajú 60 eur. Maximálne...
Zdielať na

Ministri dostanú vyše 800, lekárovi núkajú 60 eur. Maximálne...

Viac ako 2 000 lekárov svoje výpovede nesťahuje ani po utorňajšom vyše trojhodinovom rokovaní s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou. Vláda síce stopla transformáciu nemocníc na akciovky, teraz sú však v hre peniaze na platy. Minister Ivan Uhliarik (KDH) lekárom odkázal, že im môže dať tak 9 až 60 eur navyše. On však od januára zarobí o vyše 800 eur viac. A vyššiu cifru si na výplatnej páske nájdu i zdravotné sestry.

Odborári ako aj premiérka napriek tomu veria, že sa napokon dohodnú a poskytovanie zdravotnej starostlivosti nebude na Slovensku ohrozené. „Budeme rokovať, verím, že prídeme k zhode a upokojeniu situácie... My pre dohodu spravíme všetko, na to sme pripravení,“ vyhlásil po stretnutí šéf odborárov Marian Kollár.

Radičová sa bojí sľubov

Premiérka dodala, že je v záujme vlády, aby na aktuálnu situáciu nedoplatili občania. Odborárom ale nebude sľubovať to, čo nemôže splniť. „Bolo by to nezodpovedné,“ uviedla. Radičová a lekári by sa opätovne mali stretnúť na budúci týždeň.

Premiérka s lekármi hovorila o transformácii a o raste miezd. Ako uviedla, majú spoločný cieľ, a to zracionalizovať chod slovenských nemocníc. Vláda to chcela uskutočniť prostredníctvom zmeny právnej formy zdravotníckych zariadení, odborári však boli proti, keďže sa obávali možnej privatizácie a konkurzov. Aj keď si predsedníčka vlády myslí, že terajší návrh transformácie uvedené riziká nezakladá, rozhodla sa, že si vyžiada vypracovanie analýzy, ktorá by prípadnými zmenami a doplnkami zabezpečila, aby sa takéto dve situácie za žiadnych okolností nemohli stať.

Analýza akcioviek

Zároveň sa s lekármi dohodla, že osloví odborníkov, aby sa pokúšali nájsť pre koncové nemocnice takú formu fungovania, ktorá by zabezpečila racionálne a efektívne nakladanie s verejnými financiami. Pripustila pritom, že by to mohla byť aj iná forma ako akciová spoločnosť. „Máme ťažké hľadanie zhody, ale pokúšame sa,“ skonštatovala na margo transformácie Radičová.

Na stretnutí sa hovorilo aj o zvyšovaní miezd lekárov. Premiérka upozornila, že pri ňom musí brať do úvahy aj ostatných pracovníkov vo verejnom sektore, ale že napríklad úspory, ktoré prinesie zákon o liekoch, možno presunúť na rast platov zdravotníkov. „Ale toto budem prerokúvať s ministerstvom financií,“ skonštatovala.

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia na Slovensku výpoveď 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. "Som za rast platov, ale primerane s ohľadom na súčasnú situáciu na Slovensku,“ skonštatoval Uhliarik. Odborári žiadajú základnú mzdu 1 250 až 2 400 eur, Uhliarik upozornil, že spolu s príplatkami by sa plat lekára vyšplhal na 2 000 až 4 000 eur.

Plat lekára: + 9 až 60 eur

Takéto zvýšenie by podľa neho štát ročne stálo asi 200 miliónov eur. "Odborári musia zreálniť svoje požiadavky," odkázal im minister. To, čo žiadajú, je v súčasnosti pre slovenskú ekonomiku nereálne. Za reálny označil napríklad rast miezd, ktorý vyrokovali učitelia. Tým by mali platy stúpnuť o 9 až 60 eur.

Vláda však minulý mesiac v tichosti schválila, že platy ministrov od januára stúpnu o vyše 800 eur, poslanci si prilepšia o šesť stovák a tešiť sa môžu napríklad aj sudcovia.

Sestry zarobia minimálne 640 €

Dôvod na radosť však majú aj zdravotné sestry. Vláda na návrh ministra zdravotníctva schválila zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Ten umožní sestrám zdvihnúť minimálny plat na 640 eur. Doteraz niektoré zo sestier zarábali aj o vyše dve stovky menej. 

sita

Súvisiace články