Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
DOKUMENT: Uhliarik diktuje, čo pred pacientom radšej tajiť...
Zdielať na

DOKUMENT: Uhliarik diktuje, čo pred pacientom radšej tajiť...

Minister zdravotníctva stavil na propagandu. Aj to by mohol naznačovať dôverný materiál, ktorý získala televízia JOJ. Ivan Uhliarik (KDH) riaditeľom odporúča, ako informovať o hroziacom kolapse nemocníc. A čo radšej pred verejnosťou zatajiť...

Tri hodiny. Toľko trvalo stretnutie na ministerstve zdravotníctva. Témou boli výpovede lekárov a hroziaci kolaps nemocníc od 1. decembra.

Správna verzia? Tá od ministra

A aby ich šéfovia hovorili pred médiami tú správnu verziu. "Chcem vás poprosiť, aby ste boli opatrní v tom, čo hovoríte." Toto je odporúčanie číslo jeden v dokumente, ktorý získala TV JOJ. Uhliarik riaditeľom následne načrtol ďalších desať správnych odpovedí.

Rezort dal pre Uhliarika na papier, aké fakty radšej zatajiť a ktoré argumenty vytrvalo opakovať. "Odporúčam vám vo vašich vyjadreniach rozdeľovať lekárov a odborárov," píše sa okrem iného v dokumente.

noviny.sk

noviny.sk

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia výpoveď 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. 

Oficiálna tlačovka a varovanie

"Treba očakávať aj veci, ktoré môžu byť nepopulárne," varoval už na oficiálnej tlačovke Uhliarik pacientov. Jedným z nich môže byť spájanie oddelení. Ako príklad spomenul spojenie ortopedického a traumatologického oddelenia.

Zároveň však upozornil, že ak sa oddelenia spoja, pravdepodobne nebudú potrebovať toľko personálu ako predtým. To by sa pritom nemalo týkať iba lekárov. "V prípadoch zlúčenia sa budú musieť redukovať aj stavy sestier," vyhlásil. Spájanie oddelení však môže mať za dôsledok aj rušenie lôžok. Minister pritom pripustil "jemnú" redukciu, zásadné zmeny neočakáva.

Očierňovanie, odvolávanie. vyhrážky...

Odborári ministrovi odkazujú, že výpovede nestiahnu. A to ani napriek nátlaku zo strany rezortu Ivana Uhliarika. "Očierňovanie lekárov v Prešove, vyhlásenia o odvolávaní primárov v Banskej Bystrici, zákaz opustenia nemocnice po nočnej v Bratislave, nátlak prostredníctvom zdravotných sestier, to sú len ukážky dialógu ministerstva s lekármi," povedal šéf odborov v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici Jozef Baláž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy