Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Uhliarik: Výpovede sťahujú. Lekári: Je to klamstvo!
Zdielať na

Uhliarik: Výpovede sťahujú. Lekári: Je to klamstvo!

Podávanie výpovedí lekárov pokračuje aj po stredajšom rokovaní. Minister sa s odborármi nedohodol na všetkých štyroch podmienkach, ktoré lekári majú. Tí chcú buď všetko, alebo nič...

Dodržiavanie Zákonníka práce, viac peňazí do systému, vyššie platy a najmä zastavenie transformácie nemocníc. Požiadavky odborárov pri príchode boli jasné.

Hoci deň predtým zverejnil minister Ivan Uhliarik informácie o sťahovaní výpovedí niektorých lekárov, podľa našich informácii sa tak neudialo, ani v Kováčovej, kde riaditeľka deklarovala stiahnutie 97% výpovedi a ani v Pieštanoch.

Maratón bez výsledku

Hoci sa očakávalo, že rokovanie nebude dlhé, nakoniec sa pretiahlo až do neskorého večera. Výsledok, s ktorým by boli lekári spokojní však neprišiel. Odborári ministrovi predstavili legislatívny zámer o úprave ich platov. Ten ráta s rastom miezd na 1,5- až 3-násobok priemernej mzdy, a to v závislosti od dosiahnutého vzdelania a dĺžky praxe.

Tak ako pri predchádzajúcich rokovaniach aj teraz sa obe strany nezhodli na transformácii nemocníc na akciovky. Podľa Uhliarika sú práve tie „správnou cestou“. Šéf lekárskych odborov Marián Kollár s tým však nesúhlasí. Podľa neho lekári nemajú žiadne záruky, že v transformovaných nemocniciach bude ich postavenie lepšie.

Príliš istý Uhliarik

Šéf odborárov upozornil, že stopnutie transformácie je pre nich jediná vec, pri ktorej odmietajú ustúpiť. Kollár nechcel odpovedať na otázku, či v prípade nesplnenia kompletne všetkých ich požiadaviek skutočne odídu z nemocníc. „Verím, že vláda prijme rozhodnutie, že od 1. decembra nepôjdeme do krízovej situácie,“ vyhlásil. Minister si je pritom podľa svojich slov istý, že lekári nevymenia život a zdravie pacientov za zmenu právnej formy.

sita

Súvisiace články