Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Minister Uhliarik má problém, zostáva mu 57 dní...
Zdielať na

Minister Uhliarik má problém, zostáva mu 57 dní...

Akcia výpovedí lekárov pokračuje. V utorok sa mimoriadne stretli riaditelia nemocníc s ministrom zdravotníctva. Väčšina z nich čakala na to, aký plán proti výpovediam minister vytiahne. Zdá sa však, že budú musieť bojovať sami za seba.

57 dní zostáva ministrovi a lekárskym odborárom na to, aby sa dohodli. Ak sa nedohodnú, dostane zdravotníctvo jasný šach mat. Riaditeľom ostáva len jedno, snažiť sa lekárov presvedčiť.

Minister má svoju pravdu

Uhliarik tvrdí, že akútna zdravotná starostlivosť bude zabezpečená aj v prípade odchodu viac ako 2 400 lekárov. Lekári vraj svoje výpovede stále sťahujú.

Najviac výpovedí majú ale nemocnice od lekárov, ktorí sa nahrádzajú len ťažko, teda od anesteziológov a chirurgov. Tie sú rozhodnuté zatiaľ oddelenia zlučovať a zabezpečiť tak aspoň aký-taký chod.

Hra s číslami

Problematická je napríklad situácia v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave, kde chce odísť väčšina anestéziológov. Minister pripustil, že niektoré oddelenia aj odbory sa pripravujú aj na to, že budú musieť fungovať v inom režime ako doteraz. Odmietol však povedať, v akom.

Podľa údajov rezortu zdravotníctva z 59 zdravotníckych zariadení, ktoré má vo svojej pôsobnosti, podali lekári výpoveď v 18. "Väčšina nemocní teda je v normálnom prevádzkovom režime,“ tvrdí Uhliarik.

Ku koncu septembra tohto roka podalo podľa Lekárskeho odborového združenia na Slovensku výpoveď presne 2 411 lekárov v 34 nemocniciach. Medzi zdravotníckymi zariadeniami, v ktorých sa lekári rozhodli podať výpoveď, sú všetky kľúčové fakultné nemocnice, ale aj niektoré menšie zariadenia aj akciové spoločnosti. Odborári pristúpili k reálnemu zbieraniu výpovedí 25. augusta. Vtedy bolo pod deklaráciu o pripravenosti ukončiť pracovný pomer podpísaných 3 827 lekárov z 51 nemocníc.

Akciovka? Zdravie ako biznis

Lekárske odborové združenie žiada presadenie štyroch požiadaviek, dodržiavanie Zákonníka práce, zmenu systému financovania zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc a zvýšenie platov zdravotníkov. Aby boli spokojní, mali by byť splnené všetky. Problémom je najmä zastavenie transformácie, odborári na ňom trvajú, podľa ministra je transformácia nariadená zákonom a pomôže nastoliť v zadlžených nemocniciach poriadok.


sita

Súvisiace články