Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Uhliarik škrtá. Aj 3- tisíc eur mesačne zaplatí lekár...
Zdielať na

Uhliarik škrtá. Aj 3- tisíc eur mesačne zaplatí lekár...

Nevieme, čo sa bude diať. Nič podobné sme ešte nezažili. Toto je reakcia psychiatrov, ktorí sa dozvedeli, že lieky pre svojich najťažšie chorých pacientov budú musieť po novom nakupovať sami.

Podobnú situáciu už zažili onkológovia pred rokom. Výsledkom bolo menej predpisovaných liekov. Viacerí hovoria o rizikách. "Nám ide skutočne o život. My máme 30% väčšiu šancu žiť, keď tieto lieky dostaneme," hovorí onkologická pacientka a zároveň lekárka pani Zuzana. Práve ona presne pred rokom žiadal zastaviť plánovanú zmenu ministra zdravotníctva. Nepomohlo.

Zmena príde od októbra

Lieky, ktoré si dovtedy na recept vyzdvihla v lekárni musela začať objednávať nemocnica zo svojho priškrteného rozpočtu. Všetko údajne pre bezpečnosť pacientov. Čísla však po roku hovoria o tom, že spotreba týchto drahých liekov klesla a poisťovne šetria. 

Od októbra v tom zrejme onkologickí pacienti nebudú sami. Po uliciach sa zrejme začnú pohybovať mnohí dekompenzovaní schizofrenici a ťažko duševne chorí. Do tzv. A kategórie liekov sa totiž dostali aj depotné antipsychotiká- injekcie potláčajúce halucinácie, bludy, psychické napätie, paranoiditu a agresiu.

Lieky budú nakupovať za vlastné

Podľa psychiatričky MUDr. Kornélie Fabišíkovej je to veľký problém. "Jedná sa o skupinu obzvlášť závažných duševných porúch a títo jedinci ak nedostanú tieto antipsychotiká, budú nebezpeční svojím správaním pre seba, aj pre svoje okolie..."

Psychiatrické kliniky, či súkromní lekári budú musieť tiež lieky pre pacientov nakúpiť za vlastné. Niektorí počítajú, že pri 50 pacientoch sa ich náklady vyšplhajú aj na 3 000 EUR.

ANO

Súvisiace články