Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dospelí, nezabúdajte na očkovanie! Nemusí sa to vyplatiť
Zdielať na

Dospelí, nezabúdajte na očkovanie! Nemusí sa to vyplatiť

Dospelí navštevujú praktického lekára omnoho menej ako deti. Niektorí u doktora neboli aj niekoľko rokov. Do očkovacieho preukazu sa denne nepozeráme, a tak sa stáva, že na očkovanie zabudneme.

Prípadne ani nevieme, aké povinné očkovania a ako často by sme mali absolvovať. Na premeškanie termínu si však dajte pozor. Napríklad tetanus a záškrt sú stále smrteľné choroby!

"Ľudia zabúdajú, lebo po desiatich, dnes už po pätnástich rokoch, si málokto spomenie, že by mal byť preočkovaný," vraví praktický lekár MUDr. Valér Husarovič. Jediné povinné očkovanie na Slovensku je proti tetanu a preočkovať by ste sa mali dať každých 15 rokov. Nie každých 10, ako to bolo do roku 2004.

Tetanus a záškrt sú ešte stále smrteľné choroby

"Existuje samotná vakcína proti tetanu, ktorú hradí plne poisťovňa. Existuje v kombinácii proti záškrtu, ktorá je tiež hradená poisťovňou," dopĺňa lekár. A práve táto kombinácia je podľa neho najlepšia. Ďalej vysvetľuje: "Určite sa to odporúča, lebo s tetanovými baktériami sa stýkate všade. Sú v zemi, v špine, v hline, v prachu, stretnete sa s nimi kdekoľvek. Tetanus a záškrt to sú ešte stále choroby, že pokiaľ ten človek nemá protilátky, tak zomiera."

Pozor aj na čierny kašeľ

Ak ešte nie ste preočkovaní, potom vedzte, že existuje aj trojkombinácia vakcíny. Okrem spomínaných dvoch si môžete priplatiť približne 12 eur aj za vakcínu proti čiernemu kašľu. "Čierny kašeľ je na vzostupe a týka sa to populácie ľudí najmä nad 40 až 45 rokov, kde už sa minuli protilátky, ktoré títo ľudia získali očkovaním v detstve."

Očkovať proti tetanu by sa nemali ľudia so sérovou chorobou a alergickí na vaječné bielkoviny.

TV JOJ

Súvisiace články