Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodcovia pozor! Za lieky menej platiť nebudete
Zdielať na

Dôchodcovia pozor! Za lieky menej platiť nebudete

Viac ako 120 tisíc ľudí sa teší z toho, že už koncom mesiaca by im mali poisťovne poslať peniaze za lieky. Dôchodcom a zdravotne postihnutým má poisťovňa dať doplatky po prekročení daného limitu. Väčšina z nich však ostane sklamaná a dokonca zaplatí viac.

Menej za lieky by mali platiť dôchodcovia, ktorí nemajú vyšší dôchodok ako 329 € a v lekárňach nechávajú viac ako 45 € štvrtročne. Lacnejšie lieky by tiež mali mať zdravotne postihnutí, ktorí by prekročili hranicu 30 €.

Minister Uhliarik tvrdí, že pacienti: "Nebudú musieť platiť tak veľa za lieky ako doteraz." Lekárnici však varujú, že niektorí ľudia môžu platiť dokonca ešte viac. "Môže sa stať a u väčšine ľudí sa to aj stane, že budú doplácať viac," upozorňuje Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory.

Prečo budeme platiť ešte viac?

Lekárnici informujú, že do limitu sa nepočíta cena lieku, za ktorý zaplatíme, ale cena za najnižší doplatok v danej skupine liekov. Jednoducho povedané, ak je päť liekov podobných a každý má iný doplatok, poisťovňa nám do limitu započíta ten s najnižšou cenou bez ohľadu na to, koľko sme doplatili.

"Problém nastáva vtedy, keď pacient hradí viac ako 75%, to znamená, tie lieky, kde majú pacienti najvyššie doplatky tak tie sa tiež nezapočítavajú," dodáva Peter Stanko. Nepočítajú sa tiež lieky, ktoré musíme platiť celé - dietetické potraviny či pomôcky na inkontinenciu, ktorou trpia najmä dôchodcovia.

Isifa/ ilustračné foto

Súvisiace články