Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nemocnice akciovkami? Mnohí pacienti zomrú, tvrdí petičný výbor
Zdielať na

Nemocnice akciovkami? Mnohí pacienti zomrú, tvrdí petičný výbor

Transformácia nemocníc bude podľa petičného výboru na zachovanie verejného zdravotníctva sprivatizovaná, ľudia budú viac platiť a mnohí zomrú. Zbieraním podpisov chce petičný výbor transformáciu na akciovky zastaviť. Proces je však v plnom prúde. Dokonca ho už schválila aj vláda.

"Časť pacientov zomrie. Tým pádom sa nebudú uchádzať o dôchodok a tým ušetríme vo verejných financiách," tvrdí ekonóm Peter Staňek. Aj toto podľa petičného výboru hrozí po transformácii nemocníc na akciovky.

Bývalý poradca Roberta Fica, ktorý sa k výboru pridal, upozorňuje, že štátu nebude stačiť ani odklepnutých 350 miliónov na vyrovnanie dlhu nemocníc. Ministretsvo priznáva dlh vo výške 420 eur. Ekonóm však namieta: "Odhady hovoria o 750 až 800 miliónoch €."

Ministerstvo zdravotníctva sa bráni. Tvrdí, že čerpá z oficiálnych analýz a Staňeka vyzýva, aby zverejnil odkiaľ získal informácie o výške dlhu. Petičný výbor má vysoké ambície. Ideálne by bolo získať také množstvo podpisov, ktoré by stačilo na vypísanie referenda.

Problém výbor nevidí ani v tom, že sa snaží zastaviť rýchlik v plnej rýchlosti. Vláda totiž už v stredu schválila transformáciu s tým, že oddĺži nemocnice do konca októbra a od januára bude za ich nadpismi svietiť veľké A.S.

Isifa

Súvisiace články