Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tento prístroj pomôže deťom pri epilepsii
Zdielať na

Tento prístroj pomôže deťom pri epilepsii

Slovensko sa zaradilo k prvým dvom krajinám, ktoré sa môžu pochváliť najnovším prístrojom na diagnostikovanie epilepsie. Vďaka štedrému daru sponzorov dokážu bratislavskí lekári oveľa rýchlejšie zistiť, či ide u detí o epileptický záchvat.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave získala nový video telektroencefalograf s bezdrôtovým pripojením. Lekári tak budú môcť jednoduchšie diagnostikovať u detí epilepsiu ako aj iné neurologické ochorenia.

Prístroj je určený na dlhodobé monitorovanie klinického obrazu dieťaťa súčasne s elektrickou aktivitou jeho mozgu. "Vieme obrazne povedané ušiť dieťaťu liečbu na mieru, vybrať vhodné lieky a liečebný postup a odlíšiť niektoré záchvatové stavy, ktoré nie sú epileptické," tvrdí primárka Kliniky detskej neurológie Jaroslava Payerová. 

"Podrobne vieme identifikovať miesto, kde sa záchvat vyvíja a ako sa ďalej šíri. Video elektroencefalograf nám presne ukáže, ktoré miesto je v mozgu postihnuté," doplnil Pavol Sýkora, prednosta kliniky.

Prístroj umožní dlhodobé snímanie pacientov pri vykonávaní bežných aktivít. Doteraz lekári mohli dieťa dlhodobo monitorovať iba keď ležalo na lôžku. Oddelenie v takomto vybavení by ste našli, okrem Slovenska, ešte na jednom mieste na svete a to v Izraeli.

TV JOJ

Súvisiace články