Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári prvý raz transplantovali umelú dýchaciu trubicu
Zdielať na

Lekári prvý raz transplantovali umelú dýchaciu trubicu

Unikátna operácia sa podarila islandským lekárom! Ako prví na svete transplantovali dýchaciu trubicu pokrytú pacientovými kmeňovými bunkami. Podľa všetkého úspešne...

Syntetický implantát pokrytý pacientovými kmeňovými bunkami. To je novinka, ktorú sa podarilo voperovať do tela Andemarana Beyena z Indie. Vytvorením vrstvy vlastných buniek lekári zvýšili šancu, že náhradu telo neodmietne. Pre Inda to znamenalo druhú šancu na život.


"Rakovina mi zničila dýchaciu sústavu. Nedokázal som sa ani nadýchnuť. Moje telo bolo v dezolátnom stave," hovorí teraz s veľkou úľavou. Andemarovi predtým nezaberala žiadna liečba a darca bol v nedohľadne. Lekárov tak napadla novinka.

Oslovili kolegov v biovedeckom laboratóriu v americkom štáte Massachusetts a vytvorili umelú dýchaciu trubicu. Potom pacientovi odobrali kmeňové bunky. Z nich na implantáte vypestovali telu vlastnú vrchnú vrstvu. "Vytvorili sme niečo ako bioreaktor. Pretvorili sme kus plastu na kus ľudského tkaniva," hovorí David Green z Harvardu.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články