Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SERVISNÁ TÉMA: Ušetrite na letenkách a precestujte svet
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA: Ušetrite na letenkách a precestujte svet

Vidieť celý svet! To je sen väčšiny z nás. Cestovanie nám v posledných rokoch začali skutočne veľmi zjednodušovať nízkonákladové letecké spoločnosti. Ako sa ale reálne dostať k letenkám za pár eur, na to mnohí z nás stále neprišli.

Ak patríte aj vy do tejto skupiny, čítajte a pozerajte pozorne. Ivan Janda privítal v štúdiu Novín o 12-ej reportérku Beátu Ksenzsighovú, ktorá takému to cestovaniu holduje. Dokonca pripravila manuál lacného nakupovania leteniek.

1. Rezervujte v predstihu

Letenky si rezervujte v predstihu, avšak nie príliš. Pripravili by ste sa totiž o možnosť využiť výpredaje. Tie sa robia zväčša šesť týždňov pred odletom. 

2. Stred týždňa je lacnejší

Najlacnejšie letenky sú v utorok, stredu a štvrtok. je to pochopiteľné, keďže je to uprostred týždňa a väčšina ľudí je v práci. Ak máte flexibilnú prácu, je to ideálne. Lebo ani let nie je preplnený.

3. Overte si cenu u dopravcu

Pozor na agregátory leteniek. Ak aj nájdete na takejto stránke lacnú letenku, overte si jej cenu ešte priamo u dopravcu, pretože ten ju môže ponúknuť bez poplatku.

4. Jednosmerná sa oplatí viac

Oplatí sa kupovať letenku jednosmernú, teda kupovať ako keby dve letenky osobitne. systém predaja leteniek je veľmi inteligentný a keď vidí, že chcete obojsmernú, dá vyššie ceny.

5. Kupujte hneď 

Letenky kupujte hneď, ako ste spokojní s cenou. Neoplatí sa špekulovať, lebo ceny sa menia z minúty na minútu. A nielen smerom nadol...

6. Zabudnite na veľké kufre

Neberte si kufre, len preto, že ste zvyknutí, že na dovolenku sa chodí s kufrom. Do príručnej batožiny sa vám pohodlne zmestia veci na týždeň – máte povolených 10 kilogramov. Čím ľahšia je taška, tým ťažší môže byť jej obsah, takže žiadne ťažké a hrubé kufre na palubu nepatria.

Low cost letecké spoločnosti účtujú 16 Eur za kufor jednosmerne (25 v sezóne) – teda najmenej 32 eur vyhodených do vzduchu. Uterák vám dajú na každom hosteli, zbytočne zaberá miesto a šampón a mydlo si kúpite aj na mieste...

7. Nelieta sa len z Bratislavy

Skontrolujte ceny z z Budapešti a Viedne. Aj tam sú nízko nákladovky a transfer z Bratislavy stojí od sedem eur. Takže niekedy sa oplatí letieť aj z inej krajiny.

8. Kombinujte 

Oplatí sa aj kombinovať. Napríklad odletím z Budapešti, kde si môžem  nechať veci na stanici a urobiť si výlet a letieť až večer. Ak je teda letenka lacná z toho mesta, leťte odtiaľ. Vrátiť sa môžete na Slovensko. Chce to len jedno, otvoriť si viac spoločnosti a párovať dátumy...

9. Kontrolujte ceny denne

Najzásadnejšie je kontrolovať ceny každý deň zaberie to minútku. Ak viem, že je môj sen Barcelona, pozerám každý deň až kým nechytím akciu. Akcie trvajú hodinu, dve, tri. Ak im chýbajú tri až štyri miesta v lietadle, dajú hodinový výpredaj. Tešiť sa z lacnej letenky môžete aj vy.

10. Cestujte mimo sezóny

Cestujte mimo sezóny. Nie je nič zlé letieť na Mallorcu nízkonákladovkou napríklad v máji alebo v júni. Letenky sú lacné, nie je priveľa turistov, aj ceny v miestnych obchodoch sú oveľa výhodnejšie... A nie je ani tak horúco

11. Menej známe destinácie 

Výpredaje na letenky sa konajú pre destinácie, ktoré sú pre Slovákov menej známe. Napríklad taký Londýn je vo výpredaji minimálne, ale Pisa je lacná takmer vždy.

ISIFA

Súvisiace články