Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polročné vysvedčenie? Na to dnes zabudnite...
Zdielať na

Polročné vysvedčenie? Na to dnes zabudnite...

Posledný januárový deň patrí na školách už tradične odovzdávaniu polročných vysvedčení. Po novom ho však môžeme nazvať polročným „neodovzdávaním“. Výmenu vysvedčení za písomné hodnotenie učiteľov vraj ministerstvo navrhlo nie len pre to, aby ušetrilo peniaze, ale aj pre lajdáckosť detí. Tie často priniesli polročné vysvedčenia späť také dokrčené, že sa už nedali vložiť späť do tlačiarne...

Minister školstva Eugen Jurzyca rozhodol, že bude rozumnejšie deťom ani nedať vysvedčenie do rúk.  Vyše 700-tisíc žiakov základných a stredných škôl si tak dnes po desaťročiach po prvýkrát neodnesú na pár dní skutočné vysvedčenie na oficiálnom papier s vodotlačou.

"Vysvedčenia" zostanú doma

Rodičia však od informácií o prospechu svojho potomka ušetrení nebudú – do rúk sa im dostane výpis klasifikácie prospechu a správania. Teda v podstate tie isté údaje, aké by boli aj na vysvedčení. S tým rozdielom, že s týmto papierom si môžu robiť čo chcú – škole ho netreba vrátiť.

Rodičia nadšení nie sú

Podľa reakcií však žiaci ani učitelia novinkou veľmi nadšení nie sú. Kvôli nutnosti tlačiť výpisy podľa nich byrokracie neubudlo a navyše plytvá sa papierom, keďže na vysvedčenie bol potrebný len jeden papier na polrok aj koniec školského roka. O návrate k pôvodnému systému však ministerstvo školstva neuvažuje.

Vysvedčenie_malý chlapček_kvety_učiteľka_škola

SITA

Súvisiace články