Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Podvod na maturitách: Opakovať sa nebudú!
Zdielať na

Podvod na maturitách: Opakovať sa nebudú!

Na verejnosť prenikli odpovede k testom z angličtiny s nižšou úrovňou náročnosti B1, ktoré riešilo 38 974 maturantov. Utajené zostali náročnejšie testy B2, ktoré písalo 3 391 žiakov. Ministerstvo školstva však opakovanie písomnej "skúšky dospelosti" opakovať nenariadilo, podáva však na neznámeho páchateľa trestné oznámenie.

"Neunikli testy, neuniklo znenie zadaní, nemali žiadnu záruku, že odpovede sú správne," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Podľa riaditeľky Národného ústavu certifikovaných meraní (NÚCEM) Romany Kanovskej prenikli na verejnosť odpovede na 23 otázok, čo je asi tretina testu.

Ústredná maturitná komisia zasadala v piatok ráno mimoriadne. Rozhodovala, či má minister vyhlásiť písomné skúšky dospelosti za neplatné. Opätovné maturity by však mohli zavariť školákom, ktorí chcú pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Maturitné vysvedčenie totiž treba predložiť najneskôr v deň prijímačiek na vysokú školu. Tie zvyknú byť v máji a júni.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy