Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonci vymysleli revolučné domy. Nezhoria a nezrútia sa po zemetrasení
Zdielať na

Japonci vymysleli revolučné domy. Nezhoria a nezrútia sa po zemetrasení

TOKIO / Za kupolovitými domčekmi stojí firma Dome House so sídlom v meste Kaga v prefektúre Išikawa. Spoločnosť vyvinula, podľa svojich slov, stavebný materiál štvrtej generácie po dreve, železe a betóne.

Ide o penový polystyrén (EPS), ktorý je oveľa silnejší a kompaktnejší než ten, ktorý sa používa napríklad pri výrobe potravinových obalov. Nový penový polystyrén minimalizuje absorpciu kyslíka, jeho perličky sú totiž oproti pôvodným o 50 percent menšie. Vďaka tomu je tento materiál oveľa tvrdší a pritom si zachováva vysoko izolačné vlastnosti bežného polystyrénu.


Dom pripomína bublinu s modulárnym stropom, je zostavený z dielov s hmotnosťou od 40 do 80 kilogramov a traja ľudia ho postavia za týždeň. Celkové náklady na stavbu domu s podlahovou plochou 36 metrov štvorcových a trojmetrovým stropom sa pohybujú v prepočte okolo 64 tisíc eur.

Spoločnosť vyhlasuje, že jej domy sú zdravé. Do stavebného materiálu totiž pridáva antioxidačný roztok. Navyše sa pri stavbe nepoužíva zdraviu škodlivý formaldehyd, ktorý sa však môže objaviť inde, napríklad v novom nábytku, náteroch, kobercoch, plastoch, lepidlách, tmeloch atď., píše portál iDnes.cz.

Súvisiace články