Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
SERVISNÁ TÉMA: Zbavte sa komplexov!
Zdielať na

SERVISNÁ TÉMA: Zbavte sa komplexov!

Komplexy vraj má väčšina z nás. Špeciálne to platí pre ženy. Problémom bývajú vlasy, postava, nos, vrásky, hmotnosť a tisíc ďalších drobností. Odkiaľ sa berú a ako sa ich zbaviť? Pozrite si video.

Ján Mečiar privítal v Novinách o 12-ej hostku, ktorá sa tejto téme venuje. O komplexoch v štúdiu rozprávala psychologička Dagmar Kopčanová.

Niečo nie je v poriadku

"Komplex je psychický stav, nastavenie, rozpoloženie človeka, ktorý vystupuje a prezentuje svoju osobnosť," tvrdí Dagmar Kopčanová. Človeku sa v hlave vynárajú tisíce otázok a pochybností, či situáciu zvládne a vtedy môžeme hovoriť o tom, že má komplex menejcennosti. "Prejavuje sa to potom v tej osobnosti tým, že je neistá, pôsobí depresívne, bojazlivo," dodáva psychologička.

Všetci majú nedostatky

Všetci máme nedostatky. Vieme o sebe, že niektoré veci nám nejdú alebo nevieme. Odkiaľ sa komplexy berú? Tieto problémy môžeme mať už od detstva. Najmä vtedy, ak sme boli už v mladom veku ponížení rodičmi, príliš karhaní, či často trestaní. "Tie korene sú už niekde v detstve a je to potom otázka toho, ako prebiehal celý vývoj. Niektorým sa môže stať, že sa v puberte spamätajú a povedia si, že tak ja pôjdem inou cestou," uviedla Kopčanová.

Správny postup 

Mnohokrát sa stáva, že deti nadobudnú komplex v škole pre správanie sa spolužiakov, ktorí im robia zle. Odhadnúť, kedy je naozaj zle, vedia najmä odborníci. Psychológ komplexne vyšetrí dieťa, získa rodinnú anamnézu, a naštuduje si vývin dieťaťa. Následne zisťuje výchovné metódy a správanie sa rodičov k dieťaťu. "Všetko toto je veľmi dôležité na to, aby ten psychológ vedel zvoliť správny terapeutický postup. Ako to dieťa znovu vystavať a urobiť z neho plnohodnotnú osobnosť," dodala Kopčanová.

Muži vs. ženy

Ženy trpia komplexami viac ako muži, pretože si dávajú viac záležať na svojom vzhľade. "Ak trpia komplexom menejcennosti, tak spravidla to býva práve pre tie vonkajšie veci, ktoré sa týkajú fyzického vzhľadu," hovorí psychologička Dagmar Kopčanová.

Ak majú muži komplexy, tak väčšinou ide o financie, o autá. Muži totiž až tak netrvajú na tom, aby vyzerali stopercentne.

ISIFA

Súvisiace články