Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na bratislavskej Železnej studienke vytiahol rybár takmer dvojmetrového sumca albína
Zdielať na

Na bratislavskej Železnej studienke vytiahol rybár takmer dvojmetrového sumca albína

BRATISLAVA / Odmalička sníval, že chytí rybu - albína. Po rokoch si Dominik svoj sen aj splnil. Obrovského bieleho sumca, vážiaceho 35 kilogramov,ulovil v jednom z jazier na území hlavného mesta. Cenný úlovok pustil späť na slobodu. Ako sám priznal, aj z poverčivosti.

Sen každého rybára si pokojne pláva v jazere na Železnej studienke. Reč je o sumcovi, ale nie len tak hocijakom - albínovi. "Má 170 centimetrov, chytil som ho v plytkej vode, zobral to tak razantne, že ma skoro vysadil z člna," opisuje neuveriteľný zážitok Dominik. 

​Dostať sumca nad hladinu trvalo Dominikovi viac ako 10 minút, nielenže mal dosť sily, ale aj dobré miesto na úkryt. "Najprv sme nevedeli, čo to je, pretože tá ryba začala neskutočne bojovať a mali sme čo robiť, nakoľko sme bojovali medzi dvoma stromami," dodal Dominik. 

Vzácny úlovok je pre dlhoročného rybára splnením detského sna. Albíni to vo voľnej prírode majú pre svoje biele či svetlé sfarbenie náročnejšie. Sú príliš viditeľní. Na Slovensku už bol zaznamenaný albín medzi drozdami, kamzíkmi, danielmi i srncami. V zahraničí to bola napríklad biela panda, orangutan i krokodíl. "Čo sa týka rýb, tak je to spôsobené zámernou prácou človeka, šľachtením," vysvetľuje Michal Madžunkov, gestor rybárstva a vodného manažmentu. 

Nečakajte však, takých sumcov nájdete veľa. V Bratislave sa niekoľko sumcov albínov podarilo uloviť aj na Zelenej vode. No platí, že rybár okrem kumštu potrebuje aj šťastie. Svojho prvého uloveného albína si Dominik domov nepriniesol, slobodu mu daroval vraj aj trochu z poverčivosti. "Albína, alebo teda bielu rybu treba čo najskôr pustiť, pretože bolo mi povedané, že ak by som túto rybu zabil, mohol by som zomrieť aj ja," dodal Dominik. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články