Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové policajné preukazy alebo občianske s čipom? Dnes už je známy jasný víťaz
Zdielať na

Nové policajné preukazy alebo občianske s čipom? Dnes už je známy jasný víťaz

BRATISLAVA / Peter Pellegrini a Milan Lučanský si vymieňali názory na to či tisícky príslušníkov policajného zboru dostanú nové služobné preukazy, alebo im postačia elektronické občianske preukazy s čipom. Policajný prezident chce totiž zabezpečiť vyššiu mieru ochrany systému pri lustráciách. Dnes je už jasné, kto kartičkový súboj vyhral.

"Ja som odporca nových kartičiek. Budem nabádať ministerstvo vnútra a policajný zbor, aby najprv možno našli systém, aby si každý policajt zabezpečil občiansky preukaz s čipom," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini o nových služobných preukazoch, ktoré chcel zaviesť policajný prezident. 

​Rada premiéra nakoniec nepadla na úradnú pôdu a presvedčila verzia Milana Lučanského. "Tak ako som hovoril ja, budú to nové služobné preukazy, ktoré budú mať ten elektronický čip, na základe ktorého bude možno lustrovať a budú sa tam ukladať informácie ako hodnosť, meno, krvná skupina," uviedol policajný prezident. 

V prípade nových služobných preukazov však nejde len o to ,aby boli prehľadnejšie policajné lustrácie. Ide aj o to, aby príslušníci zboru nemali preukazy zalievané vo fóliách, ktoré sa dajú pomerne jednoducho falšovať. "Budeme dávať každému príslušníkovi policajného zboru novú kartičku vo forme polykarbonátu, ktorá bude mať aj ochranné prvky, bude mať aj čip a zároveň bude aj identifikačný doklad," vysvetlila ministerka vnútra Denisa Saková. 

Kedy presne vydajú policajtom nové kartičky, zatiaľ, nie je jasné. Ministerka aktuálne s vicepremiérom pre investície hľadá riešenie, ako preplatiť kartičky a systém z eurodotácií.

Opakovane sa v súvislosti s lustráciami TV JOJ pátala na výsledky preverovania inšpekcie, ktorá rieši 28 lustrovaných novinárov. "Vyšetrovateľ začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Obvinená nebola  doposiaľ žiadna osoba," uviedli v stanovisku ministerstva vnútra. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy