Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Údajný vrah Jána Kuciaka Marček: Vraždiť sme mali pre Rusa
Zdielať na

Údajný vrah Jána Kuciaka Marček: Vraždiť sme mali pre Rusa

BRATISLAVA / Miroslav Marček, údajný vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej polícii povedal, pre koho vraždu vykonali a aké informácie mali o samotnom Jánovi Kuciakovi. Podľa informácii Televízie JOJ Marček vedel, že má zavraždiť novinára, a že objednávka prišla od cudzinca. Z jeho výpovede, ktorú vyšetrovateľom nadiktoval 11. apríla 2019 vyplýva, že sa o cieľ vraždy bližšie nezaujímali. Pracovali s materiálom, ktorý dostali od sprostredkovateľa vraždy, Zoltána Andruskoá.

Je tomu už týždeň, čo do domu Jána Kuciaka vyšetrovatelia priviedli Miroslava Marčeka. Pred policajtmi na mieste činu ukázal, ako sa v osudný večer ukryl v prístavbe domu. Keď nastal okamih, na ktorý čakal v úkryte asi 1,5 hodiny, pristúpil k dverám a silnejšie zaklopal. Podľa informácií TV JOJ mal Marček vyšetrovateľom uviesť na výsluchu toto: "Dvere boli zamknuté, brána nie. Takže som sa zdržiaval v tom malom domčeku, z ktorého som mal dobrý výhľad do ich kuchyne, zdržiavali sa tam dve osoby. Čakal som do okamihu, kým sa tam nebudú zdržiavať obidvaja. Len cieľ."

​Marček sa rozhodol priznať, že je strelcom on a polícii podľa informácii TV JOJ opísal, ako mu po zabúchaní na dvere Ján Kuciak otvoril. Jána podľa jeho tvrdení mal okamžite streliť do hrude asi z 30 centimetrovej vzdialenosti.  Následne vystrelil na Martinu. Vraj predpokladal, že v tom okamihu bude v inej časti domu a keďže nebola, stala sa nežiadúcim svedkom.

TV JOJ zistila aj iné podrobnosti z Marčekovho priznania sa k okolnostiam, ktoré vražde predchádzali. Strelec mal polícii uviesť, čo o novinárovi vedeli, keď od sprostredkovateľa zobrali objednávku na vraždu. Vraj cieľ vraždy - tak označil Jána Kuciaka, mal byť nepohodlný novinár, ktorý prekážal rusky hovoriacemu mužovi. Policajtom to opísal na výsluchu približne takto: "Zoltán Andruskó sa vyjadril, že tá objednávka je pre nejakého jeho známeho, Rusa, ktorý hovorí slabo po slovensky. Spomínal, že ten pán je novinár, a že píše nejaké veci, čo sa niekomu nepáčia. Aké a ohľadom čoho, to neviem," povedal Marček vo svojej výpovedi 11. apríla 2019. 

Zisťovali si o Kuciakovi informácie?

Z výpovede Marčeka je zjavné, že sa s bratrancom Tomášom Szabóom, jeho údajným pomocníkom pri vražde, o pozadie objednávky nezaujímali. Marček ako bývalý vojak, k zadaniu pristupoval zrejme ako žoldnier. 

Strelec vyšetrovateľom približne takto odpovedal na otázku či si o novinárovi chceli pred vraždou zistiť nejaké podrobnosti: "Nie. Vedel, že sa volá Kuciak, ale Andruskó mi povedal, že to nie je jeho pravé meno. Preto som si to meno nevyhľadal," povedal ďalej vo výpovedi Marček.

Čo teda vedel samotný sprostredkovateľ vraždy Jána Kuciaka, ktorý bol napojený na údajnú objednávateľku Alenu Zsuzsovú? Aké informácie mal on od objednávateľov? O Zsuzsovej sa od začiatku vedú dohady. Marian Kočner ju mal v mobile tajne uloženú pod prezývkou, ktorú doplnil skratkou identickou s našou tajnou službou. Uloženú ju mal mať ako "SIS Alina". Malo vražedné komando dojem, že vražda ide pod rukou tajných služieb? Vylúčiť sa to nedá.

Darček pre Kočnera od Petra Tótha

Z objednávky vraždy novinára je obvinený aj Marian Kočner, ktorý vinu popiera. Uviedol to aj pred vyšetrovateľom, keď bol predvedený na výsluch v prípade vraždy na NAKA v Nitre. Kočner nevypovedal, len vyhlásil, že popiera vinu. V minulosti bol v kontakte so spravodajskými dôstojníkmi, čo vo svojom okolí vôbec netajil, skôr naopak. Jeho už bývalý priateľ Peter Tóth pracoval v SIS a raz daroval Kočnerovi svoju "siskársku" plaketu. Polícia ju u Kočnera našla pri domových prehliadkach koncom minulého roka, čo mal Peter Tóth polícii následne vysvetliť počas jeho výsluchu 25. marca. "Daroval som mu ju na nejakej oslave narodenín. Viem, že on si na také veci potrpel," povedal Tóth.

Zaujímavé sú aj ďalšie zistenia vyšetrovateľov tímu Kuciak. Ľudia, ktorí pre Kočnera tajne sledovali aj Jána Kuciaka boli tiež údajne v domnení, že konajú pre štátnych tajných. Ako vyplýva z Tóthovej výpovede, ktorý neskôr začal s vyšetrovateľmi spolupracovať, má jasno v tom, pre koho Miroslav Marček so svojim bratrancom Tomášom Szabóom vraždili.
Polícii na výsluchu 25. marca mal uviesť vyšetrovateľom svoje presvedčenie o tom, kto vraždu Jána Kuciaka objednal a pri Kočnerovom mene sa mal vyjadriť k ich vzájomnému vzťahu približne v tomto zmysle: "Takže môj vzťah k nemu je taký, ako je každý vzťah normálneho človeka k vrahovi každej ľudskej bytosti," poznamenal počas svojej výpovede svedok Peter Tóth. 

Kočner mal zabezpečiť špecializovaný tím prokurátorov, vypovedal o tom Peter Tóth. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy