Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Máte radi Vianoce alebo vás napĺňajú desom? Každý 5. človek je v decembri vystresovaný
Zdielať na

Máte radi Vianoce alebo vás napĺňajú desom? Každý 5. človek je v decembri vystresovaný

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Máte radi vianočné oslavy, alebo vás napĺňajú desom? Predpoklad, že všetci milujú Vianoce, je v nás tak hlboko zakorenený, že je ťažké zistiť, čo si ľudia naozaj myslia, poznamenal britský spravodajský server The Telegraph. Z anonymného prieskumu vyplynulo, že približne 14 percent ľudí si sviatky spája s úzkosťou - a osem percent s depresiami.

V mnohých ohľadoch tak zrejme neprekvapí, že najmenej každý piaty človek sa v decembri cíti vystresovaný. Je to najtemnejšie obdobie v roku. Ako tvrdí The Telegraph, keď budete dodržiavať školskú dochádzku a pracovnú dobu, potom sa s výnimkou víkendov nemusíte vôbec dostať von za denného svetla. Chýba vám teda prirodzené svetlo, ktoré pôsobia priaznivo na vylepšenie nálady.

Program je nepríjemne nabitý - každý večierok, školské predstavenie alebo vianočné nakupovanie môžu byť samy o sebe príjemné, ale keď sa spojí všetko dohromady, môžete sa cítiť v časovom strese. To narúša pravidelné jedlo i spánok a je menej času na odpočinok alebo cvičenie, čo sú ďalšie spôsoby, ako si vylepšiť náladu. A stúpa tiež finančný tlak spojený s nákladmi na darčeky a oslavy.

Okrem toho sú tu ešte individuálne dôvody. Môžete byť introverti, ktorým sú veľké zhluky ľudí nepríjemné. Možno trpíte sezónnou afektívnou poruchou (SAD), ktorá prichádza na jeseň a v zime, a prejavuje sa najmä extrémnou únavou, spavosťou a depresiami. V takom prípade vám dá veľkú prácu vôbec vstať a vyjsť z domu, nieto nasadiť na tvári úsmev.

Možno ste prišli o prácu, alebo ste mali v poslednom čase veľké výdavky, a nakupovanie darčekov je pre vás stresujúce. Trebárs majú ľudia, s ktorými zvyčajne trávite sviatky, tento rok iné plány, alebo v najsmutnejším prípade už nie sú medzi nami, a vám sa nechce opakovať tradície, ktoré vám ich budú len pripomínať.

Typy, ako sa z Vianoc nezblázniť

Ak patríte medzi pätinu oných nešťastných, ktoré nadchádzajúce sviatky vôbec neteší, existuje niekoľko spôsobov, ktoré by vám mohli pomôcť vianočné obdobie prežiť.

  • Minimalizujte "mal(-a) by som". Kedykoľvek sa pristihnete, ako si hovoríte, že by ste niečo mali urobiť, pokúste sa z toho ospravedlniť alebo nájsť niekoho, kto sa toho zhostí namiesto vás. Je totiž prakticky isté, že ide o niečo, čo robíte len preto, aby ste potešili ostatní.
  • Naučte sa hovoriť "nie" efektívne. Keď nechcete niečo urobiť a nie je to absolútne nevyhnutné, zdvorilo odmietnite - a nič nevysvetľujte. Vysvetlenie, ospravedlnenia a výhovorky len povzbudzujú žiadajúci osobu, aby sa vás pokúsila argumenty presvedčiť k súhlasu.
  • Vaše zdravie má prednosť. Dostaňte sa von na prirodzené svetlo, kedykoľvek budete mať príležitosť. Používajte svetelné žiariče, zvlášť ak trpíte SAD. Choďte do postele tak skoro, ako len je možné.
  • Spoločenské kontakty si plánujte rozumne. Stretávajte sa s ľuďmi, na ktorých vám naozaj záleží, a ak nemáte radi davy, dajte si pozor, koľko osôb na ktorú akciu pozývate, alebo koľko ich tam má prísť.
  • Upravte si Vianoce po svojom. Ak sa zúčastňujete rodinných Vianoc, rozhodnite sa sami, kedy prídete a odídete, a povedzte to vopred svojmu hostiteľovi či hostiteľke. Ak ich budete tráviť sami, zabudnite na tradíciu a urobte niečo, čo ste vždy chceli urobiť. Keď budete robiť vlastné rozhodnutia, budete mať pocit, že máte všetko viac pod kontrolou.

Súvisiace články