Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smer už stihol na ministerských stoličkách prestriedať mnohých. Ako je na tom demisia ministra Lajčáka?
Zdielať na

Smer už stihol na ministerských stoličkách prestriedať mnohých. Ako je na tom demisia ministra Lajčáka?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nie sú to ani dva roky, čo sa premiérom po nútenom odchode Roberta Fica stal Peter Pellegrini. A ak nerátame Tomáša Druckera, tak za ten čas mu z kresla odišli presne traja ministri. Jeden teda vlastne nakoniec neodišiel, hoci demisiu do paláca podal. A tak sme sa po roku pozreli na to, čo sa s jeho demisiou stalo.

Peter Kažimír odchádzal s úsmevom, Andrei Kalavskej to trvalo týždeň, no a rekordérom je stále Miroslav Lajčák. S exministerkou Kalavskou majú niečo spoločné - obaja demisiu ohlásili v decembri. Andrea Kalavská tento rok, Miroslav Lajčák presne pred rokom.

Dôvodom Lajčákovej demisie bol spor v samotnej vládnej koalícii okolo globálneho paktu o migrácii, ktorý mal ako zástupca Slovenska ísť odkomunikovať do Marakéša. Vláda ale prijala uznesenie, že tam nik osobne nepôjde, minister zahraničných vecí na to reagoval demisiou. "Ja mám svoju ľudskú a profesionálnu integritu a tá je dôležitejšia než akákoľvek stolička," vyhlásil Lajčák. 

Pri predsedníctve v OBSE vo funkcii zotrval 

Peter Pellegrini ale Lajčáka prosil, aby neodchádzal a pridali sa aj zahraniční politici. Čakalo nás totiž predsedníctvo OBSE a Lajčák sa nakoniec nechal presvedčiť. "Pevne verím, že počas nasledujúcich dní, týždňov, tak, ako rozhodne pán prezident, sa celá situácia bude môcť vykryštalizovať," reagoval vtedy premiér Pellegrini. 

Téma jeho demisie ožila pri demisii Kalavskej. Kedy Robert Fico i Peter Pellegrini dali najavo, že takáto situácia sa už nezopakuje. "Keď raz odídete, tak musíte tú etapu života nejak ukončiť a venovať sa niečomu ďalšiemu. To je také, odídem, idem, nejdem, idem, nejdem," poznamenal Pellegrini.   

"Ja som fyzicky demisiu stiahol, ja som poslal siedmeho decembra list pánovi prezidentovi, že teda beriem svoju demisiu späť a budem pokračovať v práci," odpovedal Lajčák. 

Nerobme si z demisie trhací kalendár, odkázal Pellegrini 

Zdá sa ale, že takáto situácia sa už v slovenskej politike nezopakuje. "Nemôžeme robiť z demisie trhací kalendár. Keď raz ministri, v zmysle ústavy, tú demisiu do prezidentského paláca prinesú, tak musia rešpektovať aj to, že pani prezidentka ju prijme," reagoval Pellegrini. 

No a ani po roku sa Lajčákovi na ten okamih nespomína ľahko. "Viem, prečo som to stiahol. Bolo to moje absolútne najťažšie rozhodnutie v mojej profesionálnej dráhe. Napriek tomu, že moja rodina ma silne prehovárala, aby som to nesťahoval, tak tá zodpovednosť voči rezortu vyhrala," uzavrel Lajčák. 

Len pred pár dňami pritom svoju demisiu doručila do prezidentského paláca ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy