Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Za pár hodín prišli ľudia z prešovského paneláka o všetky spomienky. Sutiny dýchajú smútkom a spomienkami
Zdielať na

Za pár hodín prišli ľudia z prešovského paneláka o všetky spomienky. Sutiny dýchajú smútkom a spomienkami

PREŠOV / V priebehu niekoľkých hodín prišli o svoju minulosť a všetky spomienky skončili v hromade sutín. Ľudia z prešovského paneláku na Mukačevskej ulici nemajú žiadnu pamiatku na svoj doterajší život, všetko im zničil tragický výbuch plynu. A kým doposiaľ boli obyčajné veci samozrejmosťou, 6. december všetko zmenil.

​ "Každý kto tu býval si zveľaďoval stále to svoje bývanie. Zrazu je z toho taká desná sutina," povedal Mojmír Květoň, obyvateľ zničeného paneláku. Pre niekoho je to iba hromada sutín, ale pre ľudí z už neexistujúcej Mukačevskej ulice ma každá  jedna vec z kopy svoj príbeh.

Doterajšie životy takmer stovky ľudí odvážajú kamióny z miesta nešťastia na skládku. Skončili na kapote nákladných aut a keď sa ľudí pýtame, čo všetko im v ruinách zostalo, odpovedajú všetci rovnako. Prišli naozaj o všetko. Ruiny pochovali množstvo praktických vecí, jedni prišli o vzácny klavír, druhí zase o celý umelecký ateliér. A obyčajný štetec bol zrazu obrovskou vzácnosťou. "Štetce, obrazy, mala som tam autorské ilustrácie ku knihám," opísala čo všetko stratila Ivana Pančáková, obyvateľka zničeného paneláku. Pre mnohých ľudí sú niektoré predmety samozrejmosťou, ale nie pre tých, ktorí prišli o všetko. V živote pred 6. decembrom by im zrejme nenapadlo, že aj obyčajný kus nábytku bude raz takou vzácnosťou. "Vlastná posteľ, človek sa nevyspí dobre, prevracia sa. Potom vám v hlave kolujú myšlienky, že prečo sa to stalo," dodal Mojmír Květoň.

Mnohí už nechcú z týchto sutín nič. Túžia začať úplne nový život, v nových domovoch. Neplačú, nesťažujú sa, lebo mali to šťastie že prežili. Tak veľmi sa tešili napríklad na blížiace sa Vianoce, ale tieto sviatky budú zrejme tými najsmutnejšími aké kedy zažili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy