Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ekologická havária na Liptove. Až štvrté zasadnutie krízového štábu prinieslo ovocie
Zdielať na

Ekologická havária na Liptove. Až štvrté zasadnutie krízového štábu prinieslo ovocie

LIPTOV / Ekologická havária na Liptove, pri ktorej unikli kaly s obsahom antimónu aj arzénu má pokračovanie. Jemný piesok, pochádzajúci z banskej činnosti mali ľudia v záhradách aj pivniciach. Zároveň ale dostali zákaz s ním manipulovať. Až na štvrtom zasadaní krízového štábu sa veci konečne pohli.

"Dohodli sme sa, že budú odstraňovať nánosy ťažobného piesku najprv v obci Svätý Kríž a v chatovej oblasti v katastri obce Dúbrava," uviedol Adolf Lunev, Rudné bane Š.P. vedúci oddelenia OÚaVO. "Pre mňa je trošku nepochopiteľné, ako dlho nám trvá, kým sa začne s odstraňovaním takejto environmentálnej havárie," poznamenal Dušan Matejka, starosta obce Svätý kríž. Naplavené kaly začali zo záhrad v Svätom Kríži odstraňovať podľa plánu, odvážať ich budú späť do odkaliska. "Budeme dávať pozor na tú pôdu, aby sme ju čo najmenej zobrali, niekde je to 10 cm, niekde je to 30 cm nánosu. Je nasadených 13 ľudí z rudných baní a ďalších asi 10 ľudí na strojoch," informoval Adolf Lunev. "Vzhľadom na fakt, že tá zem je rozmoknutá, únosná, skúsime to spraviť ľahkými rýpadlami na pásoch, aby k tomu poškodeniu došlo minimálneho rozsahu," dopllnil Pavol Tupý, riaditeľ spoločnosti.

Medzi stromami budú musieť piesok zbierať lopatami. súbežne dochádza k čiastočnej sanácii zosunutého odkaliska, pripravujú ho pre navážanie vyplavených kalov. Práce financuje ministerstvo hospodárstva, nateraz na ne vyčlenili takmer 200-tisíc eur. "Z toho potoka sa to bude veľmi ťažko odstraňovať, nie sú na to mechanizmy, to sa bude musieť všetko nechať na prírodu. Príde väčšia voda jarná alebo iné zvýšené prietoky a tieto vody nám pomôžu znova oživiť vodný tok Palúdžianka," povedal Ján Čáni, predseda MO SRZ Liptovský Mikuláš.

Rybári plánujú podať aj trestné oznámenie. Počas kontroly potoka v ňom totiž nenašli takmer žiadny život. Kaly sa dostali až do Liptovskej Mary. "Rudné bane nie sú strojcom ani vinníkom tejto nešťastnej udalosti," povedal Adolf Lunev. Pripomeňme, že odkalisko starých antimónových baní nad obcou Dúbrava sa zosunulo 13. novembra, počas silných dažďov. Spôsobiť to mal potok, ktorý začal pre spadnutý strom pretekať priamo cez odkalisko. Podľa rudných baní rozniesla voda po okolí 9000 m3 piesku s obsahom antimónu a arzénu. Ťažké kovy kontaminovali pôdu aj povrchovú vodu.

Čas, za ktorý kaly odstránia z prostredia, sa dá podľa kompetentných odhadnúť len veľmi ťažko. "To je také veľké územie a tak zložité podmienky, ale predpokladajme, že také 2-3 mesiace to môže potrvať," dodal Adolf Lunev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy