Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rázsochy padajú. Pellegrini a Kalavská predostreli termín dokončenia
Zdielať na

Rázsochy padajú. Pellegrini a Kalavská predostreli termín dokončenia

BRATISLAVA / 2024 je optimistický termín dokončenia modernej univerzitnej nemocnice v Bratislave na Rázsochách. Ak áno, bude to po štyroch desaťročiach. Aktuálne je zbúraných viac ako 30 percent nedostavaného objektu, ktorý tam stojí. Dnes už bývalá ministerka zdravotníctva i premiér veria, že termíny sa dodržať podarí. Opozícia je však skeptická

Na stavenisku v novembri ešte najvyššia budova stála, tie nižšie okolité, už boli zbúrané. Podľa spoločnosti Metrostav, ktorá práce realizuje, bolo v tom mesiaci vykonaných 30 percent búracích prác. "Podľa všetkého už posledná budova padá, ktorá je nad úrovňou zeme. Mne povedali, že v januári majú padnúť posledné budovy. A plocha bude odovzdaná v priebehu februára, marca," uviedla Andrea Kalavská, exministerka zdravotníctva. "Teraz sa cez sviatky búracie práce zastavia a začnú opäť siedmeho januára v zmysle zmluvy. S tým, že potom sa už pôjde aj do podzemných častí," objasnil premiér Peter Pellegrini.rázsochy

Dobrou správou pre Rázsochy bolo rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý zamietol námietky nespokojných záujemcov o súťaž na zhotoviteľa Rázsoch. "Tým pádom v rámci projektanta štúdie a mediciálneho plánovania ideme ďalej," potvrdila Andrea Kalavská. "Myslím si, že do konca tohto volebného obdobia budeme svedkami aj výraznej likvidácie celého skeletu nemocnice Rázsochy a zároveň dúfam, že budeme svedkami, ak už nie samotného vypísania, tak ukončenia celého procesu vypísania, naplánovania a projektovania celej nemocnice," doplnil premiér. 

Že by sa na Rázsochách nakoniec nestavalo, odmieta aj premiér Pellegrini, ktorý je momentálne i povereným ministrom zdravotníctva. Najdôležitejšou fázou po zbúraní bude zrejme dohoda odborníkov, ako má nemocnica vyzerať. "Vyberá sa ten, ktorý naplánuje aj po medicínskej stránke presne, ako majú byť oddelenia rozdelené, kde aké prístroje a operačné sály. A to bude prvá časť a na základe toho, keď sa to konečne nakreslí a definitívne povie, že takto to bude vyzerať, tak sa paralelne spustí aj výber toho, kto to postaví," vysvetlil Pellegrini.

Otázka momentálne znie, či sa podarí naplniť termín, rok 2024, ktorý bol optimisticky odhad Pellegriniho s Kálavskou, že by reálne mohli začať Rázsoch fungovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy