Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Andrej Danko zvolá v januári mimoriadnu schôdzu NR SR. Dôvodom je rozhodnutie prezidentky o pozemkových úpravách
Zdielať na

Andrej Danko zvolá v januári mimoriadnu schôdzu NR SR. Dôvodom je rozhodnutie prezidentky o pozemkových úpravách

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Naši poslanci už mali oddychovať, ale napokon budú musieť ešte prísť do práce. Predseda parlamentu Andrej Danko zvolal ešte jednu schôdzu pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Dôvodom je rozhodnutie prezidentky Čaputovej vetovať zákon o pozemkových úpravách. Danko sa totiž nechal počuť, že ak hlava štátu vráti ďalší z naposledy schvaľovaných zákonov, predloží ho do národnej rady znova. a rad prídu aj desiatky návrhov opozície, ktoré na poslednej riadnej schôdzi stiahli na návrh Roberta Fica.

Národná rada sa zišla naposledy 5. decembra na mimoriadnej schôdzi k návrhu na návrat slovenského zlata z Veľkej Británie. Parlament však nebol uznášaniaschopný a politici sa lúčili s týmto rokom, ako aj volebným obdobím. "Prosím vás, naozaj, sústreďme sa. Je to verím, že posledná schôdza. Bolo mi cťou byť predsedom Národnej rady. Pozdravujem vás a verím, že to nejako zvládneme do toho 1.3. Veľa zdravia a šťastia všetkým, ktorí sme tu spolupracovali štyri roky," vyjadril sa pri poslednej schôdzi Andrej Danko, predseda SNS. "Chcem aj poďakovať všetkým za spoluprácu aj keď veľakrát sme mali rôzne názory. A vyzerá to tak, že táto schôdza je posledná v tomto volebnom období," povedal Juraj Blanár, poslanec NR SR za Smer-SD.

Poslanci parlamentu mali mať až do volieb 29. februára prázdniny. No potom, čo Andrej Danko naplnil svoj sľub, že pokiaľ prezidentka vráti čo i len jeden schválený zákon, budú sa musieť naši zákonodarcovia do tejto budovy ešte raz vrátiť. Posledná riadna schôdza sa skončila kritikou opozície, keď na návrh predsedu Smeru Roberta Fica koalícia stiahla desiatky ich návrhov zákonov. "Predseda parlamentu vyhlási termín v januári. Zároveň na schôdzu vráti zatiaľ všetky neprerokované body," potvrdil Tomáš Kostelník, hovorca predsedu NR SR. 

Podľa Gábora Grendela sa opozícia schôdze zúčastní. Zároveň si však myslí, že u Danka ide o politický kalkul. "Zrazu sa pán Danko zobudil a zistil, že klesá ku kritickej hranici piatich percent a preto chce teraz zaradiť všetky tieto body, aby sa mohol čo najviac ukázať v médiach," poznamenal Gábor Grendel, poslanec NR SR za OĽaNO. 

Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom vyjadrení uviedla, že si uvedomuje dlhoročné problémy s vlastníctvom pozemkov na Slovensku. Avšak jedným dychom upozorňuje, že zákon z dielne ministerstva pôdohospodárstva pod vedením Slovenskej národnej strany by narobil viac škody ako úžitku. "Pani prezidentka sa rozhodla vrátiť novelu zákona o pozemkových úpravách, pretože má vážne pochybnosti o jej súlade s ústavou, najmä s princípom ochrany vlastníctva. Je si pritom ale vedomá dôležitosti týchto zmien. Podľa nej by však mali byť riadne pripravené a mali by byť v súlade so všetkými ústavnými princípmi a nemali by ani vyvolávať pochybnosti, ktoré by mohli nastať, ak by zákon platil v pôvodnom znení," dodal Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy