Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tradičná vianočná idylka sa vytráca. Bude rok 2019 najteplejším v histórii meraní?
Zdielať na

Tradičná vianočná idylka sa vytráca. Bude rok 2019 najteplejším v histórii meraní?

BRATISLAVA / Svetová meteorologická organizácia už začiatkom jesene upozornila, že rok 2019 má nábeh stať sa prvým alebo druhým najteplejším rokom v histórii meraní. Teploty, ktoré máme v týchto dňoch, naznačujú, že by to tak naozaj mohlo byť. Tradičná vianočná idylka, akú poznáme z rozprávkových kníh, je čoraz vzácnejšia a vianočné obdobie viac pripomína predjarie. Podľa aktuálnej predpovede také budú na väčšine nášho územia aj tohtoročné Vianoce.

Z roka na rok to vyzerá tak, že v našich končinách už zasnežená krajina, sane, zamrznuté jazero, strácajú symboliku Vianoc. Skôr by sa už hodili symboly veľkonočné. Namiesto sklených gúľ, salóniek a svetielok, môžeme stromček ozdobiť čokoládovými zajačikmi, kuriatkami, alebo kraslicami. A Ježiško bude musieť sane vymeniť za drevený vozík. Vyplýva to z vyhlásení Svetovej meteorologickej organizácie o tom, že globálna teplota stúpa a toto desaťročie bude najteplejším. Rovnako predpokladajú, že rok 2019 bude prvým alebo druhým najteplejším v histórii meraní. "Ešte by som nehodnotila rok, ešte pár dní chýba, ale Poliaci už ohlásili, že to bude najteplejší, aj Maďari, že bude najteplejší, alebo druhý," uviedla meteorologička Miriam Jarošová. 

U nás to podľa vývoja teplôt počas roka vychádza podobne. Padali teplotné rekordy a aj rekordy počtu tropických dní. A nielen u nás. "V Škandinávii sa dostali na 36 stupňov Celzia, krajiny Beneluxu mali teplotu 40 stupňov, čo sa im v tomto roku podarilo po prvý raz," vymenovala meteorologička. Celkovo stúpa aj priemerná ročná teplota a posúva teplotné pásma viac na sever. Zasnežené Vianoce preto môžu byť u nás čoraz väčšou vzácnosťou. Ale dôvod na paniku ešte nie je. Objavuje sa s pravidelnosťou na zhruba 70% a môžeme ho očakávať aj v tomto roku. Hoci už teraz tu máme veľké oteplenie.

Aj keď teraz ešte nič tomu nenasvedčuje, Vianoce vraj nebudú len na blate, ale aj na ľade. Hoci, samozrejme, ako-kde. "Môžeme povedať, že astronomická jeseň, ktorá nám skončí v priebehu soboty, sa s nami rozlúči rekordne vysokými teplotami," informovala Mirian Jarošová. V sobotu a v nedeľu bude podľa predpovede prevažovať dážď s výnimkou štítov Tatier. Každým dňom však má táto výška klesať, v utorok už na úroveň 700 metrov. "A v priebehu stredy sa posunie na 500 metrov," doplnila meteorologička. Čo znamená, že sever krajiny - Kysuce, Orava, Liptov, Zamagurie, ale aj oblasť Banskej Štiavnice sa môže tešiť na akú-takú snehovú pokrývku. "Aj 2-3 cm snehu počas Sviatkov potešia," dodala Miriam Jarošová. Zvyšok Slovenska zostane na blate. A kto vie, možno sa aj lúky zazelenajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy