Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Školy bez telocviční a obce bez športovísk. Bude stačiť 60-miliónov na modernizáciu?
Zdielať na

Školy bez telocviční a obce bez športovísk. Bude stačiť 60-miliónov na modernizáciu?

BRATISLAVA / Aj v 21. storočí existujú na Slovensku školy, ktoré nemajú telocvičňu, obce, kde nefunguje žiadny športový klub a dokonca aj v mestách sú štadióny v dezolátnom stave. V nasledujúcich rokoch by sa to malo zlepšiť. Vláda schválila 60-miliónov eur na modernizáciu, rekonštrukciu a budovanie športovej infraštruktúry.

"My sme zo Základnej školy Haličská cesta, Lučenec. Nemáme telocvičňu, máme len malú cvičebničku, ako nejaká materská škôlka," uviedla učiteľka Erika Ďatková. Paradoxne deti z tejto základnej školy, aj napriek chýbajúcej telocvični, dosahujú športové úspechy. "Máme síce velikánsky areál, podmienky by aj boli, ale financie nie sú, čo je nám veľmi ľúto," dodala učiteľka. 

Toto nie je ojedinelý prípad. Potvrdzuje to správa ministerstva školstva, ktorá bola v stredu predložená na rokovanie vlády. Z nej vyplýva, že materiálno technické zabezpečenie športu na Slovensku je v zlom stave. Je pravdou, že za posledné roky pribudli štadióny, ale stále ich nie je dosť, rovnako ako iných športovísk. Uvedomuje si to aj vláda, ktorá na ich modernizáciu a výstavbu vyčlenila 60-miliónov. Tie sa rozdelia na obdobie troch rokov a na ich pridelenie bude dozerať Fond na podporu športu. "V roku 2020 budú pridelené dva milióny a v ďalšom roku sa rozdelí 46-milióna," informovala Martina Lubyová, ministerka školstva. 

TV JOJ oslovila tri obce s otázkou, či dostali niekedy dotácie na športovú infraštruktúru a koľko by ešte potrebovali. "Nie, nedostali sme. Potrebovali by sme, pretože staviame veľký športový areál, futbalové ihrisko," informovala Alica Kostolná, starostka obce Turie. "Dotácie sme získali, no ešte by sme privítali dotáciu na plus-mínus na sociálne zariadenia okolo 60 tisíc, na osvetlenie okolo 45 tisíc a na elektrické vykurovanie okolo 100 tisíc eur," vyjadril sa Marian Mazúch, starosta obce Hrochoť. "Niekedy tu bývalo ihrisko, bola tu aj telovýchovná jednota. Myslím si, že záujem by bol, len znova je to otázkou peňazí a obec na vybudovanie nového ihriska nemá peniaze," dodala Janka Regrutová, starostka obce Kobeliarovo. 

A aj keď zo sumy 60 miliónov eur by sa mohlo ujsť na mnohé projekty, už teraz je jasné, že to čo sa roky zanedbávalo, si žiada ešte viac financií. "Celkovo zhruba 500-miliónov eur," dodala ministerka školstva. 

Len prednedávnom poskytla vláda aj dotácie na elektromobily. Stačilo málo a všetky boli rozdané:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy