Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neplánovane ste sa ocitli na diaľnici či rýchlostnej ceste? Takto sa vyhnite vysokej pokute
Zdielať na

Neplánovane ste sa ocitli na diaľnici či rýchlostnej ceste? Takto sa vyhnite vysokej pokute

BRATISLAVA / Nie všetci vodiči si kúpia diaľničnú známku. Jednoducho ju nepotrebujú, jazdia prevažne po meste, alebo okresných cestách. Občas sa na rýchlostných cestách, či diaľniciach ocitnú. Nie preto, že sa pomýlili, ale preto, že nemali inú možnosť. Presmerovala ich tam polícia. Čo teda robiť v prípade, že nemáte diaľničnú známku?

Občas sa vo výnimočných momentoch môže dostať vodič do situácie, že sa ocitne na spoplatnených úsekoch. V prvom rade netreba prepadnúť panike a čo najskôr tento úsek opustiť. Sú dva hlavné dôvody, pre ktoré sa môže vodič ocitnúť na spoplatnenej ceste. Prvým je dopravná nehoda na okresnej ceste, pre ktorú musí polícia odkloniť dopravu na diaľnicu a druhým dôvodom sú rôzne akcie väčšieho rozsahu. Jednou z nich sú napríklad Medzinárodné letecké dni SIAF, počas ktorých polícia z bezpečnostných dôvodov odkláňa dopravu na diaľnicu. 

"V zmysle zákona vymedzené úseky ciest označené dopravnými značkami možno užívať až po zaplatení úhrady diaľničnej známky za ich užívanie," povedala hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Skončiť na rýchlostnej ceste alebo diaľničnom úseku, ktoré sú spoplatnené sa rovná istá pokuta. "Vodič má v takýchto situáciach dve možnosti. Prvou je, že si čo najskôr kúpi desaťdňovú diaľničnú známku," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Čo ak prejdete po diaľnici alebo rýchlostnej ceste bez diaľničnej známky?

Ak si je vodič vedomý, že prešiel po diaľnici alebo rýchlostnej ceste bez zaplatenej diaľničnej známky, môže ju do polnoci toho dňa uhradiť a pokuta mu určite nepríde. "Druhá možnosť je, že v prípade, ak si nezakúpi diaľničnú známku, tak je povinný čo najskôr opustiť spoplatnený diaľničný úsek a v prípade, že mu dodatočne príde poštou pokuta domov, tak v rámci opravného prostriedku môže do 15 dní podať odpor, kde uvedie tieto skutočnosti a ak sa následne tieto informácie potvrdia, tak mu bude pokuta odpustená," vysvetlila Bárdyová. 

Tu sa to však trochu komplikuje. Pokuta za jazdu bez diaľničnej vám môže prísť s riadnym odstupom. Podľa skúseností niektorých vodičov, to môžu byť dva až tri roky. A po takej dlhej dobe si to málokto asi bude pamätať. Niektorí vodiči po obdržaní pošty s pokutou sa mylne obracajú na Národnú diaľničnú spoločnosť. Tá je v tomto prípade nevinne.

"Správny delikt jazdy bez úhrady diaľničnej známky prejednáva príslušný Okresný úrad. Národná diaľničná spoločnosť, ako správca výberu úhrady diaľničnej známky podľa platnej legislatívy nemá možnosť rozhodovať o odpustení priestupku, o udelení resp. o neudelení pokuty, ani ovplyvniť jej výšku," pokračovala hovorkyňa NDS Michalová.  

Zopakujem si teda, čo treba urobiť, ak nás polícia odkloní na spoplatnenú cestu a nemáme diaľničnú známku. 150 eurovú pokutu asi nechce nikto z nás zaplatiť. Čo najskôr opustiť spoplatnenú cestu, zakúpiť si do polnoci aspoň desaťdňovú diaľničnú, alebo počkať, kým nám dorazí pokuta a potom sa následne odvolať na príslušnom dopravnom inšpektoráte.

Pre vodičov bude platiť nový spôsob zipsovania od roku 2020:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy