Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci, ktorých pochoval Everest, dokázali nemožné
Zdielať na

Slováci, ktorých pochoval Everest, dokázali nemožné

MOUNT EVEREST / Tento týždeň uplynulo tridsať rokov od jednej z najväčších horolezeckých tragédií v slovenských dejinách. V roku 1988 kvarteto špičkových slovenských horolezcov zahynulo po nadľudskom výkone na Mount Evereste.

Štvorici v zložení Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just nebolo dopriate tešiť sa z výnimočného úspechu. Aj napriek tragickému záveru však posunuli latku horolezectva do nevídaných výšin.

​Pred tridsiatimi rokmi bičovala na najvyššej hore sveta víchrica a v jej zovretí vyhasínal život štyroch slovenských elitných horolezcov.

Stalo sa tak po tom, čo sa im ako prvým ľudom na svete podarilo preliezť Bonningtonovu cestu, alpským štýlom a bez použitia kyslíka.

Je to vylúčené

​Kvarteto slovenských horolezcov dokázalo nemožné. Na vrchol Everestu sa dostali obdivovaným, ale zároveň drsným alpským štýlom.

Sám Chris Bonnington, ktorého expedícia si so zlovestnou trasou poradila v roku 1975, vyhlásil, že podobný spôsob lezenia je v juhozápadnej stene najvyššej hory sveta vylúčený. Smelý plán Slovákov sa im takmer podaril. Väz im zlomil príliš dlhý pobyt v zóne smrti.

"Možno sa vrátim domov skôr, než dôjde tento list. Potrebujem vás viac ako inokedy. Ráno ideme hore," písal v telegrame Jozef Just. 

Bolo to 17. októbra 1988 pred druhou hodinou popoludní. Himaláje však ovládla víchrica. Zdravotný stav štyroch hrdinov sa dramaticky zhoršil.

Postihla ich snežná slepota a pre nulovú viditeľnosť stratili orientáciu. Vedenie slovenskej výpravy okamžite požiadalo o pomoc horolezcov, ktorí sa v stene pohybovali, ale ich snaha bola márna. Slováci sa naposledy ozvali z Južného sedla. Dodnes sa ich telá nenašli.

V Ranných Novinách bol hosťom filmár Ľubomír Slivka, ktorý horolezcov osobne poznal. Pozrite si rozhovor:

Súvisiace články