Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Juraj Jakubisko pripravuje návrat Perinbaby. Rozprávkovú krajinu našli filmári na Spiši
Zdielať na

Juraj Jakubisko pripravuje návrat Perinbaby. Rozprávkovú krajinu našli filmári na Spiši

SPIŠ / Rozsiahla filmová produkcia už pár mesiacov okupuje Spiš. Približne 100-členný štáb tam pracuje na pokračovaní úspešnej Perinbaby. Baníci sa pred rokmi dokonca postarali o to, aby štáb nemusel opustiť Spiš. Odkalisko, ktoré vytvorili pri Markušovciach dokonale vystihlo predstavu a potreby režiséra Juraja Jakubiska.

Kráľovská hostina v surealistickom mestečku. To je scéna, ktorú filmári od skorých ranných hodín natáčali na Odkalisku pri Markušovciach. Asistovali im aj desiatky komparzistov. "Je to veľmi super, aj pán Jakubisko je dobrý režisér," hovoria nadšení. 

​Približne 60 komparzistov sekundovalo skúseným hercom. Ivan Romančík, Lukáš Frlajs či Dan Nekonečný. Ich výber bol precízny a svojský.

Netradičné obsadenie

"Nie je to ten typ rozprávky, ako sa to dnes robí. Že to obsadíme známymi hercami, len preto, aby tam tí známi herci boli. Juraj sa skôr sústredil na tie typy, charaktery a na tú atmosféru toho herca," vysvetľuje producentka Deana Horváthová-Jakubisková. "Mnoho ľudí myslí, že tým, že točíme dvojku, tak hrám Jakubka. Ale ja som Lukáš. Jakubko je môj otec a ja som syn," prezradil herec Lukáš Frlajs. 

Zákulisné tajomstvá 

Aj keď tvorcovia o deji veľa prezrádzať nechcú, je zrejmé, že ten bude napredovať. Prvá aj druhá Perinbaba predsa len budú mať niečo spoločné - herecké obsadenie. Herečka Petra Vančíková, ktorá hrala Alžbetku, Lukášovu matku. Je jediným hercom, ktorý si po 33 rokoch zopakuje filmovačku s rovnakou postavou

Vďaka filmárskym technológiam sa objaví aj filmová Perinbaba Guiletta Masina. Hoci je talianská herečka už 24 rokov po smrti. Jakubisko ju oživí v scénach, ktoré pred tým nikdy nenakrúcala.

Krásny Spiš 

Pozostatok baníckej činnosti pri Markušovciach zachránil režiséra. Od manželky totiž dostal vytýčený 30-kilometrový perimeter, kde má hľadať lokality. Ak by nebolo odkaliska, museli by scény na piesku natáčať v Čechách. Aj tu sa ukázalo, že režisérova fantázia je nekonečná.

"Je tu nádherná piesočná pláž, ktorá nie je piesočná a nikto o tom nevie. Pôvodne som chcel, že to budeme robiť niekde na Mostecku. Ten kráľovský palác, ten pôjde. Vysunú sa plachty na ňom a bude sa brodiť touto piesočnou pláňou," povedal režisér Juraj Jakubisko. 

Nakrúcanie už pomaly končí, potom filmárov čaká trištvrteročná postprodukcia. Výsledok uvidíte podľa Jakubiskovcov budúci rok, pravdepodobne v septembri.

Pozrite si archívnu reportáž o natáčaní Perinbaby 2: 

Súvisiace články