Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dvestokilogramový diviak zaútočil v lese na muža. Zasahovať musel vrtuľník
Zdielať na

Dvestokilogramový diviak zaútočil v lese na muža. Zasahovať musel vrtuľník

ULIČ / Asi 200-kilogramový diviak prebodol klami mužovi nohu. Zviera zaútočilo takou silou, že 32-ročného Mareka museli do nemocnice previezť vrtuľníkom. Stalo sa to počas poľovačky pri obci Ulič. Skúsení poľovníci hovoria, že neexistuje stopercentná rada, ako sa pred diviakom brániť. Základom je však podľa nich vyhýbať sa húštinám v lese. Práve tam sa totiž zvyknú skrývať choré alebo zranené zvieratá.

K incidentu došlo v lese nad obcou Ulič. Svedkovia hovoria, že diviak zaútočil na 32-ročného muža počas poľovačky. Bolo neskoro popoludní, keď poľovníci počuli, ako muž kričí o pomoc. Diviak naňho totiž vybehol z húštiny až vtedy, keď prišiel do jeho tesnej blízkosti.

Poľovníci hovoria, že zviera mohlo mať približne 200 kg. "Aj 170-kilová samica, keď sa rozbehne, vie človeka prevrátiť, tak si predstavte, čo urobí 200-kilový diviak," informuje poľovník Miroslav Turok-Meceňo. 

Kedy diviak útočí 

Skúsený poľovník vysvetľuje, že diviak sa väčšinou správa placho. Ak je však zranený alebo postrelený, útočí. Navyše diviak sa dokáže v húštine takpovediac zatajiť a vy netušíte, že tam vôbec je. "Veľakrát sa stáva, že sa zataja. A až pokým neprídeme do ich tesnej blízkosti, tak ani nevyjde. Keď diviak zaútočí na človeka, či už je to poľovník, tak sa stane, že nedokáže a nestihne s tou zbraňou vystreliť, lebo príde do takej blízkosti, že sa to ani nedá," vysvetľuje Turok-Maceňo. 

Vážne zranenie 

Zareagovať nestihol ani 32-ročný Marek. Po útoku diviaka ho kamaráti naložili do terénneho auta a odviezli k privolanej sanitke. Tam mu poskytli prednemocničnú starostlivosť, no zasahovať musel aj vrtuľník. Ten pristál na futbalovom ihrisku.  "Lekár leteckých záchranárov mu doplnil ďalšiu liečbu a v stabilizovanom stave s tržným poranením dolnej končatiny bol letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Košiciach," informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. 

Diviak na muža zaútočil klami. Podľa poľovníkov sú práve tie jeho najsilnejšou zbraňou. "My poľovníci mu hovoríme rytier lesa, lebo má tieto zbrane, diviačie kly." V jarnom období sú najviac agresívne samice s mladými.

Diviaky sa tiež čoraz častejšie objavujú pri ľudských príbytkoch. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy